Ukradena bas gitara Paula McCartneya pronađena nakon 51 godinu

Wass je Reutersu rekao da je bas gitara bila donekle oštećena, ali se može popraviti i ponovno koristiti.

HINA | 16. VELJAČE 2024. | 18:43

Ukradena bas gitara Hofner koja je pripadalaPaulu McCartneyu i bilakorištena za snimanje prva dva albuma Beatlesa pronađena je i vraćena nakon 51 godinu globalne potrage.

Gitara, koju je tim The Lost Bass Project koji stoji iza potragenazvao "najpoznatijim izgubljenim glazbenim instrumentom svih vremena", korištena je u singlovima Beatlesa, uključujući hitove iz 1963. "She Loves You" i "All My Loving".

"Bas gitara je ta koja jepokrenulabeatlemaniju", rekao je za Reuters Nick Wass, jedan od osnivača istraživačkog tima. "Zato je važna, to je ono što juje pokrenulo", dodao je.


Prošlogodišnji javni apel projekta podijeljen je diljem svijeta.

"Zbog publiciteta netko tko živi u kući unizu u Hastingsu na južnoj obali Engleske kontaktirao je tvrtku Paula McCartneyja i potom im vratio gitaru", priopćio je Lost Bass Project. Instrument je vraćen prošle godine, no to je objavljeno tek u četvrtak.

Instrument je ukraden iz kombija u četvrti Notting Hill u Londonu u listopadu 1972., rekao je tim za potragu, navodeći informacije dobivene tijekom njihove istrage.

"Hofner je potvrdio autentičnost gitare i Paul je zahvalan svima koji su sudjelovali", rekao je glasnogovornik na McCartneyevoj internetskoj stranici.

Wass je Reutersu rekao da je bas gitara bila donekle oštećena, ali se može popraviti i ponovno koristiti.

Godine 2015. gitara ukradena pokojnom Johnu Lennonu 1960-ih prodana je za 2,41 milijuna dolara na aukciji u Beverly Hillsu u Kaliforniji. Osoba koja ju je posjedovala rekla je da juje izvorno bila kupilane znajući za njezinu povezanost sLennonom.

VIŠE IZ RUBRIKE:
Ocjenjivati i komentirati mogu samo registrirani članovi. Ako još niste registrirani na portalu Bild.ba, učinite to ovdje. Ako jeste registrirani, prijavite se ovdje.
ANKETA
Podržavate li Milanovićevu kandidaturu?
Da, svakako, on je super
Ne! Ovo je grozno što radi
Ma boli me briga
Kliknite na odgovor za koji želite glasati.