U ŽZH uskoro obvezno pohađanje predškolskog odgoja

FOTO: FENA

Vlada je donijela i Odluku o utvrđivanju osnovice za izračun bruto plaće županijskog pravobranitelja

FENA | 24. OŽUJKA 2023. | 14:34

Vlada Županije Zapadnohercegovačke nasjednici u petak utvrdila je Nacrt Zakona o predškolskom odgoju i obrazovanju, koji je upućen u daljnju skupštinsku proceduru, uz prijedlog da se održi javna rasprava.

Značajna novina ovog nacrta Zakona odnosi se na obvezno pohađanje predškolskog odgoja i obrazovanja djece u godini pred polazak u osnovnu školu. Program predškole obvezan je za svu djecu predškolskog uzrasta koja nisu uključena u redovite programe predškolskog odgoja i obrazovanja u trajanju od najmanje 150 sati, kad se steknu uvjeti za to.

Ovim Zakonom predviđa se i uvođenje pomoćnika za djecu s teškoćama u razvoju u pohađanju predškolskog odgoja i obrazovanja, a te poslove može obavljati osoba koja ispunjava uvjete za odgojitelja ili stručnog suradnika u predškolskoj ustanovi, priopćeno je iz Vlade ŽZH-a.


Financiranje predškolskog odgoja

Financiranje predškolskog odgoja i obrazovanja djece s posebnim potrebama ovim Zakonom prelazi iz nadležnosti Ministarstva obrazovanja, znanosti, kulture i športa u nadležnost Ministarstva zdravstva, rada i socijalne skrbi ŽZH-a.

Vlada je donijela i Odluku o utvrđivanju osnovice za izračun bruto plaće županijskog pravobranitelja i zamjenika županijskog pravobranitelja u ŽZH-a.

Također, donijeta je Odluka o odobravanju prodaje službenih motornih vozila Ministarstva unutarnjih poslova ŽZH-a.

Doneseno je Rješenje o imenovanju članova Povjerenstva za tumačenje odredbi Kolektivnog ugovora za djelatnost osnovnog obrazovanja u ŽZH i Rješenje o imenovanju članova Povjerenstva za tumačenje odredbi Kolektivnog ugovora za djelatnost srednjeg obrazovanja u ŽZH-a. Uime Vlade za članove oba povjerenstva imenovani su Mirela Perić i Ivica Gavran.

VIŠE IZ RUBRIKE:
Ocjenjivati i komentirati mogu samo registrirani članovi. Ako još niste registrirani na portalu Bild.ba, učinite to ovdje. Ako jeste registrirani, prijavite se ovdje.
ANKETA
Hoće li se SDA raspasti ili će se doživjeti promjene?
Raspad totalni, gotovi su
Unutarnje promjene i nova lica
Svejedno mi je
Kliknite na odgovor za koji želite glasati.
Ovu stranicu štiti reCAPTCHA. Primjenjuje se Googleova Politika privatnosti i Uvjeti pružanja usluge.