U Zenici otvorena Napretkova izložba 'Stećci-svjetska baština UNESCO-a'

FOTO: HKD NAPREDAK

Na ovoj jedinstvenoj izložbi predstavljene su umjetničke fotografije stećaka s lokaliteta pod zaštitom UNESCO-a na području Bosne i Hercegovine i Republike Hrvatske

BILD.BA | 17. SVIBNJA 2023. | 12:24

Zenica – 16. svibnja 2023. – U utorak navečer u Galeriji “Paulus” Katoličkog školskog centra „Sveti Pavao“ u Zenici otvorena je izložba pod nazivom “Stećci-svjetska baština UNESCO-a”, u organizaciji HKD Napredak podružnica Zenica i HKD Napredak Glavna podružnica Mostar.

Riječ je o pokretnoj izložbi na kojoj su predstavljene umjetničke fotografije stećaka s lokaliteta pod zaštitom UNESCO-a na području Bosne i Hercegovine i Hrvatske. Izložba je svoje putovanje započela u Mostaru u proljeće 2021. godine na „Napretkovom tjednu kulture“, nakon čega je bila predstavljena u Fojnicu, Muzeju Žitomislić, Vitezu, Novom Travniku, Širokom Brijegu i Sarajevu.

Nazočnima su se obratili i o izložbi govorili don Vlatko Rosić, predsjednik HKD Napredak podružnica Zenica i ravnatelj KŠC, Miroslav Landeka, predsjednik HKD Napredak Glavna podružnica Mostar i dopredsjednik HKD Napredak te povjesničar i arheolog Ante Vujnović, ravnatelj Federalnog zavoda za zaštitu spomenika.


Predsjednik zeničke podružnice HKD Napredak, don Vlatko Rosić, pozdravio je sve nazočne i zahvalio im se na dolasku, a posebnu zahvalu na postavljenoj izložbi uputio je Miroslavu Landeki, koji je osmislio i priredio izložbu i Anti Vujnoviću, članu HKD Napredak Glavna podružnica Mostar, koji se i kao član Društva i ravnatelj Federalnog zavoda za zaštitu spomenika kroz predstavljanje ove izložbe aktivno sudjeluje u promociji stećaka.

Na ovoj jedinstvenoj izložbi predstavljene su umjetničke fotografije stećaka s lokaliteta pod zaštitom UNESCO-a na području Bosne i Hercegovine i Republike Hrvatske. Sve fotografije su upotpunjene detaljnim tekstualnim objašnjenjima, na hrvatskom i engleskom jeziku, uključujući opis područja na kojem je stećak fotografiran te pojedinosti o samom spomeniku.

– S ovim projektom željeli smo afirmirati internacionalnu i prekograničnu suradnju i kulturnu povezanost te promovirati zajedničku kulturnu baštinu ali isto tako cilj njome osnažiti i potaknuti daljnju zajedničku suradnju, rekao je Landeka i pojasnio da je upravo zbog toga ovaj projekt dobio i potporu Federalnog ministarstva kulture i športa FBiH.

Uz 12 fotografija stećaka predstavljenih na izložbi nalazi se fotografija stećka, koji je krasio naslovnicu Napretkova lista “Stećak”. A prvi broj pojavio se 1. 1. 1994. godine kao mjesečnik za kulturu i društvena pitanja. Bio je dobitnik i prestižne međunarodne nagrade ”Pierre-Chevalier”.

OVDJE opširnije.

VIŠE IZ RUBRIKE:
VIŠE NA TEMU:
Ocjenjivati i komentirati mogu samo registrirani članovi. Ako još niste registrirani na portalu Bild.ba, učinite to ovdje. Ako jeste registrirani, prijavite se ovdje.
ANKETA
Kako će Hrvatska proći na Euru?
Osvojit će ga
Bit će u top 4 reprezentacije
Neće napraviti ništa posebno
Kliknite na odgovor za koji želite glasati.