U Zagrebu završen Međunarodni seminar o problemima zapošljavana i društvenom životu mladih

FOTO: NAPREDAK

Tema ovoga seminara bila je “Problemi zapošljavanja mladih i društvenog života mladih radnika – Utjecaj i posljedice pandemije koronavirusa”.

BILD.BA | 7. LIPNJA 2023. | 15:35

U subotu, 3. lipnja 2023. godine u dvorani Hrvatske matice iseljenika u Zagrebu završio sa radom dvodnevni Međunarodni seminar kojeg su organizirali Hrvatsko kulturno društvo Napredak i Europskog centra za radnička pitanja (Europäische Zentrum für Arbeitnehmerfragen – EZA) iz Njemačke. Tema ovoga seminara bila je“Problemi zapošljavanja mladih i društvenog života mladih radnika – Utjecaj i posljedice pandemije koronavirusa”.

Na početku seminara prisutne je pozdravio dr. sc. Nikola Čiča, predsjednik Hrvatskog kulturnog društva Napredak koji je izrazio posebno zadovoljstvo što je HKD Napredak kao član EZA-e već deseti put organizator ovog Međunarodnog seminara.

Europski centar za radnička pitanja (EZA) u svojoj mreži djelovanja okuplja sedamdeset radničkih organizacija iz trideset europskih zemalja pa je samim tim povjerenje ukazano Napretku još značajnije.


Ovo je godina u kojoj Hrvatska obilježava deset godina od ulaska u Europsku uniju, pa je to bila prilika za iznošenje iskustava, prednosti i nedostataka, koji su se odrazili na položaj radnika u našem društvu.

Predsjednik Čiča svim je sudionicima seminara zaželio uspješan rad, kao da svoja iskustva i informacije sa seminara prenesu i implementiraju u svojim sredinama.

Miroslav Landeka, dopredsjednik HKD Napredak, u uvodu je govorio o „Analizi utjecaja pandemije bolesti COVID-19 na tržište rada u Bosni i Hercegovini“ istaknuvši kako je prije izbijanja pandemije u 2020. godini, tržište rada u Bosni i Hercegovini prema podacima Ankete o radnoj snazi (ARS) bilježilo pozitivne trendove, ali da je uslijed COVID 19 i mjera koje su uvedene za njezino uzbijanje usporilo širenje pandemije i kako su istovremeno imale negativan utjecaj na cjelokupnu ekonomsku aktivnost i tržište rada u Bosni i Hercegovini te su rezultirale povećanjem broja nezaposlenih osoba.

Ove mjere su posebno pogodile određene sektore, a u prvom redu sektor hotelijerstva i ugostiteljstva, umjetnost, zabavu i rekreaciju.

OVDJE detaljnije.

VIŠE IZ RUBRIKE:
VIŠE NA TEMU:
Ocjenjivati i komentirati mogu samo registrirani članovi. Ako još niste registrirani na portalu Bild.ba, učinite to ovdje. Ako jeste registrirani, prijavite se ovdje.
Ovu stranicu štiti reCAPTCHA. Primjenjuje se Googleova Politika privatnosti i Uvjeti pružanja usluge.