U Vukovaru je otkrivena masovna grobnica: Pored žrtava su pronađeni i civilni odjevni predmeti

Obiteljima nestalih je poručio da se u procesu pronalaska nestalih osoba iz Domovinskog rata Hrvatska neće nikada umoriti.

BILD.BA | 24. LIPNJA 2024. | 15:25
IZVOR: HINA

Na vukovarskom odlagalištu otpada Petrovačka dola, na kojem probna iskapanja u potrazi na nestalima iz Domovinskog rata traju od travnja 2022. pronađena je masovna grobnica s najmanje deset tijela, potvrdio je potpredsjednik Vlade i ministar hrvatskih branitelja Tomo Medved.

"Ne bih se upuštao u kalkuliranje o kojim se žrtvama radi. Činjenica jeste da se po prvim preliminarnim pregledima radi o žrtvama iz Domovinskog rata", kazao je Medved, rekavši kako su pored žrtava pronađeni i civilni odjevni predmeti ali da to ne smije zavaravati jer je poznato da su mnogi hrvatski branitelji nakon sloma obrane Vukovara bili u civilnoj odjeći.

Također je kazao kako je analizom zemljišta utvrđeno da je dovežena zajedno s posmrtnim ostacima što upućuje kako je riječ o sekundarnoj grobnici o čijem je mogućem postojanju službe ministarstva krajem 2021. godine obavijestila sigurno-obavještajna agencija.


"Svo ovo vrijeme u protekle dvije godine s nama su bili i predstavnici Državnog odvjetništva i Ministarstva unutarnjih poslova te će oni, kada mi završimo svoj dio posla, odraditi posao oko utvrđivanja počinitelja i odgovornosti kao i podizanja optužnica", kazao je Medved.

Naveo je kako je tijekom probnih iskapanja na Petrovačkoj doli pretovareno više od 90.000 prostornih metara raznog materijala i otpada.

Po njegovim riječima, preliminarnim istraživanjima i saznanjima riječ je o žrtvama čiji su posmrtni ostaci s primarne lokacije na Petrovačku dolu preseljeni u prvoj polovici 1992. godine, u vrijeme privremene okupacije grada Vukovara.

Hrvatska se neće umoriti u traganju za nestalima, počinitelji će odgovarati

Podsjetio je da su na širem području Vukovara u proteklih osam godina pronađene četiri masovne grobnice, što je kako je ustvrdio, rezultat sustavnog institucionalnog pristupa.

Obiteljima nestalih je poručio da se u procesu pronalaska nestalih osoba iz Domovinskog rata Hrvatska neće nikada umoriti, a počiniteljima zločina da će odgovarati za svoja zlodjela.

Na konferenciji za novinare bio je i glavni državni odvjetnik Ivan Turudić koji je poručio da odgovornost za počinjene zločine snose počinitelji, ali i oni koji su sve ove godine znali za njih, a šutjeli su i danas šute.

Podsjetio je da je sudac istrage Županijskog suda u Osijeku prije dvije godine dao nalog za ekshumaciju, te da se dvije godine mukotrpno radilo da bi se tek u posljednjih mjesec dana došlo do prvih rezultata.

Objasnio je da će posmrtni ostaci biti dopremljeni u Zavod za sudsku medicinu u Zagrebu gdje će se provesti potrebne analize i pokušati utvrditi identitet žrtava, a zatim krenuti prema počinitelja.

Članovima obitelji nestalih također je obećao da potraga na njihovim najmilijima neće stati.

Predsjednica Saveza udruga obitelji zatočenih i nestalih hrvatskih branitelja iz Domovinskog rata Ljiljana Alvir kazala je da više od 300 obitelji traga za odgovorima gdje su njihovi najmiliji.

Po podacima Ministarstva hrvatskih branitelja trenutno se u Hrvatskoj traga za 1797 osoba iz Domovinskog rata. U posljednjih osam godina ekshumirani su posmrtni ostaci 170, a identificirane 263 osobe.

Iskapanja na Petrovačkoj doli nastavljaju se, a istodobno traju i probna iskapanja na odlagalištu otpada u Boboti, također kod Vukovara.

Medved se u Memorijalnom centru iz Domovinskog rata u Vukovaru susreo s članovima obitelji nestalih osoba.


VIŠE IZ RUBRIKE:
Ocjenjivati i komentirati mogu samo registrirani članovi. Ako još niste registrirani na portalu Bild.ba, učinite to ovdje. Ako jeste registrirani, prijavite se ovdje.
ANKETA
Očekujete li promjene nakon Lokalnih izbora koji će u BiH biti u listopadu?
Ne, sve će ostati isto
Ma kakve promjene, može samo gore
Očekujem promjenu na bolje
Kliknite na odgovor za koji želite glasati.