U Tomislavgradu će se graditi vjetroelektrana vrijedna 106 milijuna eura

FOTO: BLJESAK.INFO

Vlada Federacije BiH je odobrila izdavanje energetske dozvole

BILD.BA | 10. OŽUJKA 2023. | 16:33
IZVOR: HINA

Vlasti u BiH dale su suglasnost za izgradnju vjetroelektrane u vrijednosti višoj od 106 milijuna eura, koju na području Tomislavgrada planira graditi kompanija u vlasništvu širokobriješkog FEAL-a.

Na temelju preporuke ministarstva energetike, industrije i rudarstva vlada Federacije BiH je odobrila izdavanje energetske dozvole gospodarskom društvu Winter wind za vjetroelektranu Tušnicu na istoimenoj planini.

Na toj lokaciji se planira izgradnja 11 vjetroagregata instalirane snage 72.6 megavata, čija bi godišnja proizvodnja trebala iznositi 193 GWh električne energije.


Projekt težak preko 106 milijuna eura

Projekt Vjetroelektrane Tušnica je započet 2017. godine, kada su počeli ispitivanje i mjerenje potencijala vjetra, a 2019. je izrađen elaborat koji je potvrdio opravdanost investicije. Ukupna vrijednost projekta iznosi preko 106 milijuna eura.

Vjetroelektrana na planini Tušnici druga je koju grade tvrtke u vlasništvu kompanije FEAL iz Širokog Brijega, koja se bavi obradom metala. Ova je kompanija tijekom 2018. godine pustila u pogon vjetroelektranu Jelovača, također na području općine Tomislavgrad.

VIŠE IZ RUBRIKE:
Ocjenjivati i komentirati mogu samo registrirani članovi. Ako još niste registrirani na portalu Bild.ba, učinite to ovdje. Ako jeste registrirani, prijavite se ovdje.
Ovu stranicu štiti reCAPTCHA. Primjenjuje se Googleova Politika privatnosti i Uvjeti pružanja usluge.