U Srbiji sve gori nakon jučerašnjeg horora, škole sutra obustavljaju nastavu, traže se ostavke

Obustavu nastave najavio je i ogranak za prosvjetu sindikata Neovisnost.

FENA | 4. SVIBNJA 2023. | 14:52

Unija sindikata prosvjetnih radnika Srbije priopćila je u četvrtak da u svim školama u Srbiji 5. svibnja, prvog dana trodnevne nacionalne žalosti zbog masovnog ubojstva u beogradskoj osnovnoj školi, neće biti nastave.

"Pozivamo vas da razumijete da tog dana škole neće raditi. Nijemi smo pred činom koji nas je natjerao da zatvorimo škole", priopćila je Unija poslije jučerašnje pucnjave u beogradskoj OŠ "Vladislav Ribnikar" u kojoj je trinaestogodišnji učenik ubio osmero školskih kolega i zaštitara te vatrenim oružjem teško ozlijedio još šest učenika i nastavnicu.

Unija je najavila da će, nakon konzultacija s djelatnicima u obrazovanju, donijeti odluke o daljnjem djelovanju, o kojima će izvijestiti javnost.


Obustavunastave najavio je i ogranak za prosvjetu sindikata Neovisnost.

Istodobno, raste pritisak velikog dijela javnosti, napose nevladinog sektora, na ministra obrazovanjaBranka Ružića da podnese ostavku jer se smatra da ima moralnu odgovornost zbog tragedije nezapamćene u suvremenoj povijesti Srbije, prenosi Hina.

Tako je, među ostalima, Europski pokret u Srbiji (EMINS) danas oštro osudio jučerašnju Ružićevu izjavu, na izvanrednoj konferenciji za novinare u srbijanskoj Vladi, u kojoj je tragediju u školi stavio u kontekst globalnog utjecaja društvenih mreža i interneta.

Umjesto da ponudi ostavku, Ružić okrivljuje "kancerogeni utjecaj interneta, video igrica i zapadnih vrijednosti", istaknuo je u priopćenju EMINS.

Ta je Ružićeva izjava zasmetala mnogima, a zahtjevom za njegovomsmjenomreagirala je i Inicijativa mladih za ljudska prava, optuživši ga za "političko instrumentaliziranje" tragedije u OŠ "Vladislav Ribnikar".

Sramotnom izjavom, tijekom konferencije za medije, da sustav nije zakazao, pri čemu je optužio zapadne vrijednosti, internet i video igrice za stradanje djece, nastavnice i zaštitara, umjesto da preuzme odgovornost i podnese ostavku, Ružić "nije propustio priliku bezobzirno politički zloupotrijebiti veliku tragediju", navodi u priopćenju Inicijativa.

Šef diplomacije i Ružićev stranački kolega Ivica Dačić nazvao je "potpuno relativnim" pitanje o tome hoće liministar odstupiti s dužnosti.

"On je rekao da spreman to uraditi ako ima neke individualne odgovornosti u svemu, ali to neće pridonijeti tome hoće li sedruštvo posvetiti ovakvoj vrsti problema", rekao je Dačić za provladinu TV Happy.

Dačić je upitao i "što će se riješiti" ako Ružić podnese ostavku.

"Ja bih razumio da je riječ o individualnoj odgovornosti i propustu, ovdje je riječ o jednoj objektivnoj odgovornosti. Moramose ozbiljno bavitiovakvim stvarima, ali ne samo narednih deset dana, već uvijek", rekao je Dačić.

VIŠE IZ RUBRIKE:
VIŠE NA TEMU:
Ocjenjivati i komentirati mogu samo registrirani članovi. Ako još niste registrirani na portalu Bild.ba, učinite to ovdje. Ako jeste registrirani, prijavite se ovdje.
ANKETA
Je li vam žao što je ljeto skoro gotovo?
Da, mrzim i jesen i zimu
Svejedno mi je
Nije, ljeto je zapravo dosadno
Kliknite na odgovor za koji želite glasati.
Ovu stranicu štiti reCAPTCHA. Primjenjuje se Googleova Politika privatnosti i Uvjeti pružanja usluge.