U Sarajevu održana prva sjednica federalne vlade, pogledajte zaključke i o čemu se sve razgovaralo

Na dnevnom redu je bilo i imenovanje izaslanstva Vlade u Ekonomsko-socijalnom vijeću te su kadrovski popunjena povjerenstva za administrativna i statusna pitanja.

FENA | 4. SVIBNJA 2023. | 15:58

Današnja prva radna sjednica novoimenovane Vlade Federacije Bosne i Hercegovine bila je dobro pripremljena; sve se odvijalo svojim tokom, bez ikakve zadrške.

Ovim riječima je navedenu sjednicu ocijenio premijer Nermin Nikšić te izrazio nadu da će sličan trend biti nastavljen.

Na dnevnom redu je bilo i imenovanje izaslanstva Vlade u Ekonomsko-socijalnom vijeću te su kadrovski popunjena povjerenstva za administrativna i statusna pitanja.


Vlada je zaključcima zaustavila započete procese imenovanja, natječajne procedure prijema u radni odnos u svim ustanovama i agencijama, ministarstvima i javnim poduzećima u njenoj nadležnosti, uz mogućnost da bude izuzetka tamo gdje je zaista potrebno, i to tako da Vlada daje suglasnost za imenovanja, na prijedlog resornog ministarstva.

Produženi su rokovi na javne pozive, koji su bili u Ministarstvu razvoja, poduzetništva i obrta te Ministarstvu za izbjeglice i raseljene osobe, rekao je Nikšić navodeći neke od tehničkih stvari koje je danas dogovorila njegova vlada.

Nova imenovanja i kadrovi

Na novinarsko pitanje kada se mogu očekivati nova imenovanja i kadrovi u javnim institucijama, odnosno kompanijama, premijer odgovara da Vlada neće ‘silovati procedure, zakone niti činiti bilo kakvu osvetu i progone’.

Jednim od današnjih zaključaka pozvala je članove sadašnjih uprava javnih kompanija i poduzeća da njihove mandate ‘na određeni način stave na raspolaganje Vladi, da vidimo tko je spreman na to. Naravno, tu odmah otvaramo pitanja promjena, ali logično je da oni koji su u javnim kompanijama, treba da dijele sudbinu Vlade’, navodi Nikšić.

– Vlada treba imenovati ekipe koje će provoditi politiku Vlade i naravno, kad završi ta vlada, treba završiti i ta uprava. Ako ih Vlada želi ostaviti, onda nastavljaju raditi i imenovati ih – rekao je.

Prema sadašnjem stanju stvari, Vlada treba imenovati ljude koji će provoditi njenu politiku tim prije, kako naglašava Nikšić, što su neki kadrovi u javnim kompanijama prilično kompromitirali njihov mandat pokušajima utjecaja na zastupnike u Parlamentu, ‘kupovinom’ izaslanika itd., što su pojave kojima se trebaju baviti nadležna tijela.

VIŠE IZ RUBRIKE:
VIŠE NA TEMU:
Ocjenjivati i komentirati mogu samo registrirani članovi. Ako još niste registrirani na portalu Bild.ba, učinite to ovdje. Ako jeste registrirani, prijavite se ovdje.
ANKETA
Što mislite o Simpsons predictionsu?
Vjerujem u sve to jer je previše slučajnosti
Ma nema od toga ništa
Hmmmmm, štogod pogode ostalo narod doda
Kliknite na odgovor za koji želite glasati.
Ovu stranicu štiti reCAPTCHA. Primjenjuje se Googleova Politika privatnosti i Uvjeti pružanja usluge.