U Orašju započeli 28. Dani hrvatskog filma Ivo Gregurević

FOTO: FENA

Dani fima traju do 3. rujna, a sve filmske projekcije održat će se u novoobnovljenoj dvorani Kulturnog centra Ivo Gregurević u Orašju.

FENA | 27. KOLOVOZA 2023. | 17:51

Dvadeset osmi Dani hrvatskog filma Ivo Gregurević Orašje počeli su u subotu svečanom akademijom posvećenoj Ivi Gregureviću u Orašju, a filmski progam počinje večeras u 20 sati projekcijom filma ‘‘Čaruga‘‘, redatelja Rajka Grlića.

Dani fima traju do 3. rujna, a sve filmske projekcije održat će se u novoobnovljenoj dvorani Kulturnog centra Ivo Gregurević u Orašju.

Dvorana je opremeljena najsuvremenijom opremom za prikazivanje filmova te je uz to instalirana i suvremena kzališna rasvjeta, to joj daje multifunkcionalnost.


Dvoranu je svečano otvorio predsjednik HDZ-a BiH i Hrvatskog narodnog sabora BiH Dragan Čović. Izrazio je zadovoljstvo što je projekt osmišljen i realizian u suradnji s Vladom Republike Hrvatske.

- Neka ovo bude primjer i za sve druge nove investicije, ono što želimo raditi u našoj Posavini, ne samo u kulturnom dijelu, da zajedničkim snagama uz naše zajedništvo, možemo oplemeniti ovaj kraj na najvišoj razini- istaknuo je Čović.

Nakon projekcije filma "Čaruga" u novoobnovljenoj dvorani program se nastavlja recentnom hrvatskom produkcijom, te će u 20 sati biti prikazani filmovi ‘‘Illyricvm‘‘, ‘‘Tragovi‘‘, ‘‘Sigurno mjesto‘‘, ‘‘Punim plućima‘‘, ‘‘Garbura‘‘, ‘‘Umri prije smrti‘‘ i ‘‘Escort‘‘.

U dječjem programu koji počinje 29. kolovoza u 17 sati biti će prikazani filmovi ‘‘Dnevnik Pauline P.‘‘, ‘‘Cvrčak i mravica‘‘ i ‘‘Ljeto kada sam naučila letjeti‘‘. Ulaz na sve projekcije je slobodan.

Inače, u sobutu su položeni vijenci i zapaljene svijeće na posljednjem počivalištu filmske legende Ive Gregurevića na groblju Karaula u Donjoj Mahali.

Dani hrvatskog filma u Orašju se održavaju od 1995. godine, idejni im je začetnik Ivo Gregurević, jedan od najvećih hrvatskih glumaca rođen u Donjoj Mahali pokraj Orašja. Gregurević je snimio više od 90 filmova, 19 televizijskih serija te 30-ak kazališnih predstava.

VIŠE IZ RUBRIKE:
Ocjenjivati i komentirati mogu samo registrirani članovi. Ako još niste registrirani na portalu Bild.ba, učinite to ovdje. Ako jeste registrirani, prijavite se ovdje.
ANKETA
Očekujete li promjene nakon Lokalnih izbora koji će u BiH biti u listopadu?
Ne, sve će ostati isto
Ma kakve promjene, može samo gore
Očekujem promjenu na bolje
Kliknite na odgovor za koji želite glasati.