U Hrvatskoj se obilježava Dan antifašističke borbe: 'Zahvalni smo svima koji su dali svoje živote za Domovinu'

FOTO: CROPIX

Jandroković naglašava i kako se, izlaskom iz totalitarnog komunističkog režima, naša Domovina opredijelila biti dijelom Europske unije.

BILD.BA | 22. LIPNJA 2024. | 11:35
IZVOR: HINA

Predsjednik Hrvatskoga sabora Gordan Jandroković uputio je u subotu čestitku u povodu Dana antifašističke borbe, ističući trajnu zahvalnost svima koji su kroz cjelokupnu povijest za Hrvatsku dali svoje živote.

"Svim građankama i građanima Republike Hrvatske čestitam Dan antifašističke borbe u ime Hrvatskoga sabora i osobno. Osnivanjem Prvog sisačkog partizanskog odreda, u šumi Brezovica pokraj Siska 22. lipnja 1941. godine otpočeo je organizirani i odlučni hrvatski otpor fašizmu i nacizmu u Drugom svjetskom ratu.

U konačnoj europskoj pobjedi nad tim mračnim ideologijama pod kojima su počinjeni strašni zločini hrvatski je antifašizam odigrao iznimno značajnu ulogu. Njegove su vrijednosti ujedno i dijelom izvorišnih osnova našeg Ustava, kao i saborske Deklaracije o antifašizmu iz 2005. godine, a time i neizostavan dio suvremenog hrvatskog političkog identiteta", navodi se u čestitki predsjednika Sabora.


Jandroković naglašava i kako se, izlaskom iz totalitarnog komunističkog režima, 'naša Domovina opredijelila biti dijelom Europske unije - zajednice koja baštini i snažno promiče vrijednosti poput mira, slobode, demokracije te zaštite ljudskih prava i vladavine prava'.

Svjesni da bez nedvosmislenog suprotstavljanja totalitarizmima i pobjede u Domovinskom ratu ne bismo živjeli u zemlji takvih vrijednosti, trajno smo zahvalni svima koji su kroz našu cjelokupnu povijest za Hrvatsku dali svoje živote, naglašava predsjednik Sabora dodajući kako nas to istovremeno podsjeća i obvezuje da se bilo kojem obliku ekstremizma, radikalizma i nesnošljivosti uvijek i svugdje odlučno suprotstavimo.

Takav je pristup ključan u afirmaciji slobodne, sigurne, demokratske i prosperitetne hrvatske Domovine, zaključuje u čestitki predsjednik Sabora Gordan Jandroković.


VIŠE IZ RUBRIKE:
Ocjenjivati i komentirati mogu samo registrirani članovi. Ako još niste registrirani na portalu Bild.ba, učinite to ovdje. Ako jeste registrirani, prijavite se ovdje.
ANKETA
Očekujete li promjene nakon Lokalnih izbora koji će u BiH biti u listopadu?
Ne, sve će ostati isto
Ma kakve promjene, može samo gore
Očekujem promjenu na bolje
Kliknite na odgovor za koji želite glasati.