Turska u četvrtak o članstvu Švedske u NATO-u

FOTO: TWITTER

Ministri vanjskih poslova NATO-a sastat će se u Bruxellesu 28. i 29. studenoga.

HINA | 14. STUDENOG 2023. | 11:48

Odbor za vanjske poslove turskog parlamenta raspravljat će o prijedlogu zakona kojim se odobrava članstvo Švedske u NATO-u, navodi se u službenom dnevnom redu odbora.

Predsjednik Tayyip Erdogan podnio je prijedlog zakona na ratifikaciju parlamentu prije tri tjedna, što su pozdravili NATO i Stockholm. Turska je prvo imala prigovore zbog, kako je navela, švedskog pružanja utočišta skupinama koje smatra teroristima.

Prijedlog zakona mora odobriti parlamentarni Odbor za vanjske poslove prije glasanja u parlamentu. Erdogan nakon toga treba potpisati taj zakon. Iako je poručio da Ankara očekuje više od Švedske u borbi protiv kurdskih militanata, Erdogan je ovog mjeseca rekao da će pokušati olakšati ratifikaciju koliko god je to moguće.


Ministri vanjskih poslova NATO-a sastat će se u Bruxellesu 28. i 29. studenoga.

Dugo neutralne zemlje Švedska i Finska podnijele su prošle godine zahtjev za članstvo u NATO-u kako bi ojačale svoju sigurnost nakon ruske invazije na Ukrajinu.

Finska je postala članica u travnju, dok su kandidaturu Švedske blokirale Turska i Mađarska.

VIŠE IZ RUBRIKE:
VIŠE NA TEMU:
Ocjenjivati i komentirati mogu samo registrirani članovi. Ako još niste registrirani na portalu Bild.ba, učinite to ovdje. Ako jeste registrirani, prijavite se ovdje.
ANKETA
Očekujete li promjene nakon Lokalnih izbora koji će u BiH biti u listopadu?
Ne, sve će ostati isto
Ma kakve promjene, može samo gore
Očekujem promjenu na bolje
Kliknite na odgovor za koji želite glasati.