Trojka se oglasila O'Brienovoj posjeti, bacili su i komentar na Čovića i južnu iterkonekciju

FOTO: FENA

'Poruka domaćim političkim akterima koji euroatlantske integracije pokušavaju iskoristiti za nametanje vlastitih politika'

BILD.BA | 3. VELJAČE 2024. | 13:18

SDP, Narod i pravda i Naša stranka su objavili zajedničko priopćenje povodom posjeta ključnih međunarodnih partnera Bosni i Hercegovini. Kazali su kako su strani državnici dobro prepoznali antidržavne politike.

Na početku iz Trojke ističu da je posjeta najviših državnika NATO-a i pomoćnika državnog tajnika Sjedinjenih Američkih Država Jamesa O'Briena Bosni i Hercegovini potvrda snažne i kontinuirane podrške ključnih međunarodnih partnera našoj državi. Poručuju kako je ova posjeta još jednom potvrdila partnerske odnose BiH i NATO-a te snažnu podršku euroatlantskom putu naše države.

"Od potpisivanja Dejtonskog mirovnog sporazuma sve do danas NATO je bio i ostao posvećen očuvanju sigurnosti na ovim prostorima, a ključni vanjskopolitički cilj naše države jeste članstvo u NATO-u i EU. Posebno cijenimo podršku koju NATO pruža procesu reformi Oružanih snaga BiH koje ostaju jedna od ključnih državnih institucija. Jake i modernizirane Oružane snage i suradnja s NATO-om važni su posebno u uvjetima izazova na globalnom planu, ali i kao odgovor za različite domaće aktere koji dovode u pitanje suverenitet, cjelovitost i nezavisnost BiH", naveli su.


Jasne i nedvosmislene poruke posebno su došle od pomoćnika državnog tajnika Sjedinjenih Američkih Država za Europu i Euroaziju Jamesa O'Briena. On je kritizirao Milorada Dodika, kao i većina drugih stranih državnika, ali je reagirao i zbog ponašanja Dragana Čovića. Iz Trojke nisu konkretno navodili imena svojih partnera, ali su prokomentirali O'Brienove poruke.

'Jasne i nimalo uvijene poruke'

"Bilo je značajno čuti jasne i nimalo uvijene poruke da je BiH cjelovita, suverena i nezavisna država koja je, shodno ustavu koji su prihvatili svi u Dejtonu, nadređena entitetima te da je svaka priča o rušenju države jasno osuđena. O'Brien je potvrdio važnost državne imovine koja nesumnjivo pripada državi, odbio je napade na Ustavni sud BiH koji je u ovom formatu i s ovim ovlastima bio jedan od ključnih segmenata mira koji je dogovoren u Dejtonu, a posebno je važna poruka da svaka antidržavna politika, ma od koga dolazila, nema niti će ikad imati podršku najmoćnije države", kazali su iz Trojke.


O'Brien je komentirao činjenicu da Čović uvjetuje izgradnju južne interkonekcije formiranjem poduzeća sa sjedištem u Hercegovini. Čini se kako se Trojka na to indirektno osvrnula.

"Ovo je jasna poruka da je put dogovora domaćih aktera poželjan, ali da na tom putu ucjene i zahtjevi koji bi urušavali državu i državne institucije nisu prihvatljivi te je jasno naznačena podrška visokom predstavniku da reagira na takve zahtjeve. Ovako jasno adresirane poruke jednog od najviših službenika aktualne administracije Sjedinjenih Američkih Država trebale bi biti poruka upravo domaćim političkim akterima koji euroatlantske integracije pokušavaju iskoristiti za nametanje vlastitih politika koje državu dodatno razgrađuju i destabiliziraju", rekli su.

Jednu poruku su ignorirali

Dalje su u priopćenju iskazali zahvalnost za aktivnosti međunarodne zajednice u BiH te su ukazali na pozitivne stavove koje je iznio O'Brian. Međutim, ignorirali su prokomentirati jednu od najvažnijih poruka, a to je da sporazum koji su partneri postigli u Laktašima nije dobar.

"Uvažavanje svih specifičnosti uz istovremeno jačanje države i državnih institucija nesumnjivo je put koji od BiH čini kredibilnog i poželjnog partnera za sve ključne međunarodne aktere. Zahvalni smo za svaku dosadašnju podršku državi BiH, očekujemo nastavak takve podrške te da djela prate sve ono što je rečeno u prethodnim danima. Strateška proaktivna politika suradnje bez bilo kakvih rješenje na štetu države te kvalitetnije pozicioniranje BiH ostaju primarni zadaci svake prodržavne politike. Posebno je važno što su najviši zvaničnici NATO-a i SAD-a jasno prepoznali da u samoj BiH postoje prodržavne snage koje vrlo odgovorno i nimalo populistički vode ključne procese na različitim nivoima vlasti usprkos tolikim opstrukcijama. Bitno je da su jasno definirani ne samo antidržavni akteri već i one stranke i pojedinci koji su lične i stranačke interese uvijek imali ispred interesa države – takvi su ovih dana jasno označeni kao snage koje ne mogu biti partner nikome i nigdje", navode.

Na kraju, iz Trojke ističu kako mogućnost da BiH otpočne pregovore o članstvu u EU i ovakva podrška NATO-a i SAD-a "jasno ukazuju da se krećemo u dobrom smjeru".

"To je mukotrpan put, ali je put ka našim ključnim strateškim ciljevima", zaključili su.

VIŠE IZ RUBRIKE:
VIŠE NA TEMU:
Ocjenjivati i komentirati mogu samo registrirani članovi. Ako još niste registrirani na portalu Bild.ba, učinite to ovdje. Ako jeste registrirani, prijavite se ovdje.
ANKETA
Podržavate li Milanovićevu kandidaturu?
Da, svakako, on je super
Ne! Ovo je grozno što radi
Ma boli me briga
Kliknite na odgovor za koji želite glasati.