Tri puta je posjetio Hrvatsku: Sjećate li se riječi koje je Mesić uputio Ivanu Pavlu II.

FOTO: IKA

Sveti Otac u svome je govoru istaknuo kako s posebnom radošću treći put stupa na drago hrvatsko tlo.

BILD.BA | 5. LIPNJA 2024. | 11:22

Prije točno 21 godinu sveti otac Papa Ivan Pavao II. treći je put stupio na hrvatsko tlo, ovaj put u Zračnoj luci Rijeka kod Omišlja.

Papu je iz Alitalijina zrakoplova dopratio apostolski nuncij u Hrvatskoj Giulio Einaudi, koji mu je prvi poželio dobrodošlicu na početku njegova petodnevnog pastoralnog pohoda Hrvatskoj. Izlazeći iz zrakoplova, na kojemu su izvješene papinska i hrvatska zastava, Sveti Otac je nešto prije 17 sati pozdravio okupljene državne dužnosnike, crkvene velikodostojnike i mnogobrojne vjernike iz Krčke biskupije.

Zračna luka ukrašena je vijencem u kojemu je brojka 100 - simbol 100. pastoralnog putovanja Ivana Pavla II., i transparentom vjernika Krčke biskupije "Volimo te, Ivane Pavle." U zračnoj luci Papu su dočekali i pozdravili zagrebački nadbiskup msgr. Josip Bozanić, krčki biskup Valter Župan i hrvatski predsjednik Stjepan Mesić.


Na dočeku su i članovi hrvatske Vlade na čelu s premijerom Ivicom Račanom, izaslanstvo Hrvatskog sabora koje predvodi predsjednik Sabora Zlatko Tomčić, hrvatski biskupi te predstavnici lokalnih vlasti.

Hrvatski predsjednik Stjepan Mesić u govoru održanom u zračnoj luci izrazio je dobrodošlicu papi Ivanu Pavlu II. u ime hrvatskog naroda i svih hrvatskih građana.


Treći posjet u manje od jednog desetljeća

"Svojim trećim posjetom u manje od jednog desetljeća Vi niste samo naš dragi gost - već postajete sastavni dio povijesti i svakodnevice naše domovine. Neka Vas na ovom apostolskom putovanju prate pjesma i ljubav svih naših građana", istaknuo je Mesić.

Sveti Otac u svome je govoru istaknuo kako s posebnom radošću treći put stupa na drago hrvatsko tlo te je zahvalio na riječima što ih je uputio predsjednik Mesić.

"S ljubavlju pozdravljam cijelu katoličku zajednicu u Hrvatskoj, a navlastito moju časnu braću u biskupstvu. Pozdravljam biskupa i svećenike te redovnike, redovnice i ostale vjernike Krčke biskupije. Pozdravljam vjernike drugih crkava i crkvenih zajednica te vjernike iz židovstva i islama, radostan što se može zajedno svjedočiti o našem zajedničkom zalaganju za izgradnju društva u pravdi i uzajamnome poštivanju", rekao je Papa.

Prije točno 19 godina preminuo je omiljeni papa Ivan Pavao II, imao je poseban odnos s Hrvatima

U govoru je spomenuo blaženoga kardinala Alojzija Stepinca te izrazio radost što će na čast oltara uzdignuti sestru Mariju Propetoga Isusa Petković. "Spomen na ove neustrašive svjedoke vjere potiče me da se sa zahvalnošću i ganućem prisjetim Crkve koja ih je rodila i onih teških vremena u kojima je ljubomorno čuvala svoju vjernost Evanđelju", dodao je Papa.

Na kraju govora uputio je blagoslov: "Neka Bog blagoslovi ovu zemlju i sve njezine stanovnike!" Papu su iz krčke zračne luke oko 17.30 sati ispratili mnogobrojni vjernici Krčke biskupije koji su mahali hrvatskim i papinskim zastavama. Vojni orkestar Hrvatske vojske za to je vrijeme izvodio pjesmu Rajska Djevo, Kraljice Hrvata. Papa je iz Omišlja katamaranom Judita otputovao u Rijeku, piše Otok Krk, prenosi Direktno.hr.
VIŠE IZ RUBRIKE:
Ocjenjivati i komentirati mogu samo registrirani članovi. Ako još niste registrirani na portalu Bild.ba, učinite to ovdje. Ako jeste registrirani, prijavite se ovdje.