Tomo Bandić napao Čovića: 'Nemate svoj stav, o svemu čekate Draganovo mišljenje'

Predrag Čović, predsjednik županijske vlade, bio je među prisutnima te je primio Bandićevu izjavu s nevjericom što se moglo i vidjeti.

BILD.BA | 25. OŽUJKA 2024. | 12:37

Na nedavnoj sjednici Skupštine Županije Zapadnohercegovačke, zastupnik Tomo Bandić (Hrvatska republikanska stranka) izazvao je pažnju javnosti svojim otvorenim napadom na predsjednika Vlade te županije Predraga Čovića (HDZ BiH).

Tijekom rasprave o ključnim pitanjima koje dotiču županijsku politiku, Bandić je istaknuo da Predrag Čović nema svoj vlastiti stav te da se oslanja na upute Dragana (op. a. Čovića, predsjednika HDZ-a), što je izazvalo iznenađenje među prisutnim skupštinskim zastupnicima.

Ova izjava došla je u trenutku kada se raspravljalo o neradna dva dana na području ŽZH, 16. i 17. travnja ove godine, kada se održavaju parlamentarni izbori u Republici Hrvatskoj.


"Ti dani i u BiH će bit neradni, to će za nas biti svetkovina", rekao je ranije u Zagrebu predsjednik HDZ-a BiH Dragan Čović kada je postalo jasno da izbori u Hrvatskoj, a samim time i izvan Hrvatske, neće biti nedjeljom što je do sada obično bio slučaj.

Predrag Čović, predsjednik županijske vlade, bio je među prisutnima te je primio Bandićevu izjavu s nevjericom što se moglo i vidjeti.
Kako će ova izjava utjecati na političku klimu unutar ŽZH?

Naime, Bandić je pitao predsjednika vlade o neradnim danima koje je ranije u Zagrebu najavio Dragan Čović, a Predrag Čović nije dao jasan odgovor o tome hoće li ta dva dana biti neradna kako je najavio Dragan Čović ranije jer odluku o neradnim danima u Federaciji donosi vlada pojedine županije odnosno kantona.

Bandić je naglasio da Predrag Čović u donošenju odluka i stajališta u potpunosti ovisi o mišljenju Dragana Čovića, implicirajući da je on ključna figura koja oblikuje njegov politički put.

Izjava Bandića otvorila je prostor za različite interpretacije i spekulacije o unutarnjim političkim odnosima u županiji. Dok neki to vide kao znak političke lojalnosti, drugi su izrazili zabrinutost zbog nedostatka autonomije i neovisnosti u donošenju odluka, a treći kažu da se Bandić priprema za lokalne izbore koji će u ŽZH biti održani u listopadu ove godine pa napadima na političke autoritete radi sebi reklamu među biračkom bazom.

Brkić: 'Hrvatima u BiH se ne smije uskratiti pravo sudjelovanja na izborima, ŽZH može proglasiti neradni dan'

Ostaje vidjeti kako će ova izjava utjecati na političku klimu unutar Županije Zapadnohercegovačke i hoće li rezultirati promjenama u pristupima i političkim dinamikama unutar županijske skupštine.

Skupština ŽZH ima 23 zastupnika, a Bandić je, praktično, jedini oporbeni zastupnik s obzirom na to da tijekom mandata prima paušal, a nema profesionalni mandat za razliku od ostalih zastupnika. Razlika u paušalu i profesionalizaci mandata je to što je profesionalnim zastupnicima poslodavac Skupština i njihova plaća je veća od 2000 maraka neto dok su paušalni zastupnici na negdje 700 maraka neto.

Na istoj sjednici je donesena i odluka o tome da trojica zastupnika koji su u Skupštinu ušli s liste HDZ-a 1990 prestaju biti zastupnici te stranke te postaju neovisni.

VIŠE IZ RUBRIKE:
VIŠE NA TEMU:
Ocjenjivati i komentirati mogu samo registrirani članovi. Ako još niste registrirani na portalu Bild.ba, učinite to ovdje. Ako jeste registrirani, prijavite se ovdje.
ANKETA
Očekujete li promjene nakon Lokalnih izbora koji će u BiH biti u listopadu?
Ne, sve će ostati isto
Ma kakve promjene, može samo gore
Očekujem promjenu na bolje
Kliknite na odgovor za koji želite glasati.