Tomić se baš sprda: Sad našim novcem obasipa Hercegovinu plakatima famozne nagrade

FOTO: BILD.BA

To nije jedini bilboard. Ima ih više na ovom području Hercegovine i Imotskog

DRAGAN MARIĆ | 21. OŽUJKA 2023. | 12:30

Sjećate se nagrade koju je doblilo Sveučilište u Mostaru i rektor Zoran Tomić od kanadske znanstvene institucije koja djeluje, u najmanju ruku sumnjivo, a i može se naručiti online i platiti par stotina dolara?

E pa čini se da rektor nije odlučio stati na tome nego je diljem Hercegovine i po Hrvatskoj oblijepio plakate uz cestu koji dreče time kako je rektor - rektor godine a SUM - sveučilište godine. Kamo sreće da stvarno jest. Jedan od tih plakata je snimila ekipa portala Bild.ba i možete ga vidjeti u naslovnoj fotografiji ovog teksta.

To nije jedini. Ima ih više na ovom području Hercegovine i Imotskog. Tomić se baš sprda. Da, dobro ste pročitali, čovjek se sprda i to brutalno. Vjerojatno negdje, u maniri glavnih protagonista talijanskih mafijaških filmova iz ranih sedamdsetih, sjedi, smije se na ovo sve, gladi mačku i kuje planove.


Spiskano 4750 maraka

Izvor iz Rektorata je pod uvjetom anonimnosti za portal Bild.ba potvrdio da je SUM na ovu stavku potrošio 4750 naših maraka na ukupno 14 plakata.

Dok smo u javnim nabavkama tražili stavku oglašavanja da vidimo koliko se ukupno planira spiskati na plakate i bilboarde u ovoj godini naletjeli smo na podatak da Sveučilište planira potrošiti 25 tisuća maraka na cvjetne aranžmane u iduća 24 mjeseca. Opa, jelda? Više od 1000 maraka mjesečno na - cvijeće. Tko zna, možda se pripremaju za ukrašavanje aleje velikana na Mirogoju.

Ako vas detaljno zanimaju stavke na koje se troše naši novci, možete to lako i sami provjeriti. Dovoljno je da kliknete na početnu stranicu Sveučilišta odnosno sum.ba i da potom kliknete na dio javne nabave. Sve vam tamo piše.

Zašto uporno inzistiramo na tome da se sve ovo financira našim novce? Zato što jest. Sveučilište se financira iz tri izvora. To su županije s hrvatskom većinom koje mu uplaćuju novce, ti novci su javni, odnosno naši jer porezni obveznici pune proračune tih županija i dio tih sredstava županije daju Sveučilištu.

Najskuplje školarine u državi

Drugi izvor prihoda su školarine koje su skuplje nego u Sarajevu i Banjaluci o čemu je Bild.ba već pisao. Treći izvor financija je Vlada Republike Hrvatske odnosno hrvatski porezni obveznici koji pune proračun Republike Hrvatske.

To su sve javni odnosno naši novci jer se proračun puni od nameta koje plaćaju građani. Sveučilište nije Pepertuum mobile, ne održava samo sebe, nema vlastite izvore prihoda, financijski je, dakle, neodrživo samo o sebi. Mi ga plaćamo. I mi smo platili Tomiću da potroši skoro 5 tisuća naših maraka kako bi se pohvalio nagradom koje bi se trebao sramiti.

O svemu ovom ništa nismo ni pokušali pisati SUM-u niti ih tražiti bilo kakav upit. Povučeni iskustvom kolega s portala Hercegovina.info davno smo odustali od toga da će nam oni nešto barem pokušati rastumačiti.

Pročitajte i ovo

Čovićeva kuća za ovo je vikendica: Pogledajte kakvo velebno zdanje ima rektor Tomić

VIŠE IZ RUBRIKE:
VIŠE NA TEMU:
Ocjenjivati i komentirati mogu samo registrirani članovi. Ako još niste registrirani na portalu Bild.ba, učinite to ovdje. Ako jeste registrirani, prijavite se ovdje.
O autoru
Novinar i povremeni kolumnist portala Bild.ba