Tenzije na Kosovu rastu: Vlasti su zatvorile šest filijala srpske banke

FOTO: GULIVER

Na sjeveru Kosova žive deseci tisuća Srba, a tenzije s Albancima već su povišene proteklih mjeseci.

BILD.BA | 21. SVIBNJA 2024. | 20:08

Kosovske vlasti na sjeveru zemlje zatvorile su šest filijala srpske banke, u potezu koji bi mogao dodatno pogoršati odnose između dvije balkanske susjede, prenosi agencija dpa.

Kosovska policija je tijekom operacije u ponedjeljak zaplijenila oko 1,6 milijuna eura, 74,7 milijuna srpskih dinara (oko 636 tisuća eura) te manje količine novca u drugim valutama, pišu prištinske novine Koha Ditore.

Na sjeveru Kosova žive deseci tisuća Srba, a tenzije s Albancima već su povišene proteklih mjeseci nakon što je Kosovo ukinulo plaćanje srpskim dinarima.


Kosovska središnja banka u veljači je odredila euro kao jedini način plaćanja, proglasivši dinar ilegalnim, piše agencija dpa. Prijelazni period za etničke Srbe istekao je prošli tjedan. Srbijanski premijer Miloš Vučević osudio je zatvaranje filijala Poštanske štedionice, prozvavši to činom divljaštva koji ugrožava opstanak Srba na Kosovu.


EU kritizirala operaciju

Američki State Department kritizirao je potez Prištine jer nije bio koordiniran s unutarnjim partnerima unutar Kosova te jer može povisiti tenzije.

Vučić poručio Europi: 'Niste uspjeli raskomadati Srbiju, oduprijeti ćemo se, nećete nam oduzeti Kosovo'

Operaciju je kritizirao i glasnogovornik Europske komisije Peter Stano koji je kazao kako je ona protivna duhu normalizacije te ugrožava pregovore u tijeku.

Priština pak tvrdi da su policijsku intervenciju nadgledali dužnosnici misije EULEX-a, misije Europske unije na Kosovu, kao i KFOR-a, mirotvornih snaga NATO-a u zemlji, prenosi Otvoreno.hr.
VIŠE IZ RUBRIKE:
Ocjenjivati i komentirati mogu samo registrirani članovi. Ako još niste registrirani na portalu Bild.ba, učinite to ovdje. Ako jeste registrirani, prijavite se ovdje.
ANKETA
Kako će Hrvatska proći na Euru?
Osvojit će ga
Bit će u top 4 reprezentacije
Neće napraviti ništa posebno
Kliknite na odgovor za koji želite glasati.