Svesrpski sabor izazvao brojne kritike: 'To je skup ljudi koji su spremni izazvati nove krize na Balkanu'

Smatraju da je u pitanju srpski nacionalistički performans, koji nema ni jedan konstruktivni cilj.

BILD.BA | 9. LIPNJA 2024. | 12:00

Dan nakon što je u organizaciji srpskog predsjednika Aleksandra Vučića u Beogradu održan skup pod nazivom Svesrpski sabor, poznati analitičari osvrnuli su se na njegove glavne ciljeve.

Tako je bosanskohercegovački politički kolumnist Dragan Bursać istaknuo da se radi o političkom skupu na kojem su se okupili ‘Vučićevi i Dodikovi politički kmetovi’. “Nema govora o nekom zajedničkom saborovanju, nema primjerice, političkih predstavnika Srba iz Hrvatske.

Tu su došli poslušnici koji su spremni izazvati nove krize na Balkanu. Ništa više i ništa manje od toga, jer bojim se da će poruke koje budu upućene, samo produbiti krizu koja je ionako na granici pucanja. To je, nažalost, nešto što možemo očekivati”, rekao je Bursać.


I drugi sugovornici portala Danas.rs slažu se da je u pitanju srpski nacionalistički performans, koji nema ni jedan konstruktivni cilj. “Na svesrpskom saboru nisu bili ni pozvani, niti prisutni ‘loši’ Srbi, dakle svi oni koji nisu uz Rusiju i koji su izdajnici i strani plaćenici mrskog Zapada.

I sve je bio uobičajeni folklor, koji je započeo crkvenim obredima i aktivnom ulogom crkvenih velikodostojnika, u inače sekularnoj državi Srbiji preko usvajanja ‘nacionalnih dokumenata’ koji će biti ‘srpsko nacionalno vlasništvo’ i na kraju zatvoren folklornom igrom”, poručila je analitičarka Tanja Topić.


Ovakvi sabori služe kako bi gubitnike predstavili pobjednicima

Ona primjećuje i kako je u sjeni ostala odluka o zajedničkoj proslavi dana državnosti Srbije i RS-a, čime se vrlo lukavo provlače dvije opasne stvari: davanje ‘državnosti jednom bosanskohercegovačkom entitetu i stalna tenzija potencijalnog budućeg ujedinjenja, a sve navodno pod paskom istinskog poštovanja Daytonskog sporazuma i iskazivanjem zadovoljstva ‘visokim stupnjem autonomije RS-a’ dobivene u Daytonu.

Dodik je dao zabrinjavajuću izjavu ruskoj agenciji: Pričao je o odcjepljenju, pa otkrio kada planira to realizirati

“Propalo je ono što se oko Rezolucije o genocidu u Srebrenici govorilo i najavljivalo. Izostali su stalno najavljivani napadi, incidenti, nestanak srpskog naroda i Republike Srpske. Na kraju krajeva, dalo se primijetiti da isključivo njihova retorika etiketira srpski narod genocidnim. Zato se to sad sve mora na drugačiji način predstaviti. A ovakvi događaji kao što je Sabor i služe kako bi gubitnike predstavili pobjednicima”, zaključio je koordinator Udruženja za društvena istraživanja i komunikaciju Edvin Kanka Ćudić, prenosi Otvoreno.hr.
VIŠE IZ RUBRIKE:
Ocjenjivati i komentirati mogu samo registrirani članovi. Ako još niste registrirani na portalu Bild.ba, učinite to ovdje. Ako jeste registrirani, prijavite se ovdje.
ANKETA
Očekujete li promjene nakon Lokalnih izbora koji će u BiH biti u listopadu?
Ne, sve će ostati isto
Ma kakve promjene, može samo gore
Očekujem promjenu na bolje
Kliknite na odgovor za koji želite glasati.