Sud UN-a naredio Izraelu: 'Odmah zaustavite svoju vojnu ofenzivu u Rafahu'

Ispred suda se okupila manja skupina propalestinskih prosvjednika koji su pozivali na slobodnu Palestinu.

BILD.BA | 24. SVIBNJA 2024. | 17:26
IZVOR: HINA

Suci Međunarodnog suda pravde (ICJ) naredili su u petak Izraelu da zaustavi vojnu operaciju na Rafah, grad na jugu Pojasa Gaze.

Čitajući odluku, predsjednik najvišeg UN-ovog suda Nawaf Salam je rekao da prethodne mjere koje je sud donio u ožujku nisu u potpunosti obuhvatili situaciju u opkoljenoj palestinskoj enklavi kakva je sada te da su stvoreni uvjeti za nove izvanredne mjere.

"Izrael mora odmah zaustaviti svoju vojnu ofenzivu u Rafahu", rekao je Salam.


Sud je podržao zahtjev Južnoafričke Republike (JAR) da naredi obustavu izraelske ofenzive na Rafah, tjedan dana nakon što je Pretorija optužila Izrael za genocid.

Ispred suda se okupila manja skupina propalestinskih prosvjednika koji su pozivali na slobodnu Palestinu.

Izrael odbacuje optužbe za genocid kao neutemeljene i na sudu je obrazlagao da su operacije u Gazi samoobrambene naravi te da su usmjerene protiv militanata Hamasa koji su napali Izrael 7. listopada.


Sud nema moć da silom provede odluke

Uoči današnje odluke ICJ-a, glasnogovornik izraelske vlade je rekao da "nema te sile na zemlji koja će zabraniti Izraelu da štiti svoje građane i odustane od progona Hamasa u Gazi".

Iz Rusije stižu iznenađujuće vijesti: Putin je spreman na primirje s Ukrajinom

ICJ je najviše tijelo UN-a za sporove između država. Njegove su odluke konačne i obvezujuće, ali se često ignoriraju. Sud nema moć da ih silom provede.

Odluka suda bi, međutim, mogla rezultirati većim diplomatskim pritiskom na premijera Benjamina Netanyahua.VIŠE IZ RUBRIKE:
VIŠE NA TEMU:
Ocjenjivati i komentirati mogu samo registrirani članovi. Ako još niste registrirani na portalu Bild.ba, učinite to ovdje. Ako jeste registrirani, prijavite se ovdje.