Strani radnici iz Hrvatske su u posljednje tri godine poslali tri milijarde eura: Poznato koliko je novca otišlo u Nepal i Indiju

FOTO: ARHIVA ZL

Prema najnovijim podacima Hrvatske narodne banke (HNB), strani su radnici iz Hrvatske u inozemstvo u devet mjeseci 2023. godine uplatili više od milijardu eura.

BILD.BA | 12. VELJAČE 2024. | 08:26
IZVOR: Direktno.hr

I dok s jedne strane rastu doznake hrvatskog iseljeništva proteklih nekoliko godina zbog sve većeg broja stranih radnika rastu i doznake iz Hrvatske u inozemstvo. Tako su u posljednje tri godine iz Hrvatske otišle tri milijarde eura, a oko 40 posto toga iznosa šalju strani menadžeri svojim obiteljima unutar Europske unije, a ostatak strani radnici.

"Tijekom prva tri tromjesečja 2023. nastavio se rast neto priljeva s osnove radničkih doznaka i osobnih transfera te naknada zaposlenima u inozemstvu, premda znatno sporiji nego u ranijem razdoblju. Pritom se vidljivo usporio rast priljeva sredstava hrvatskim rezidentima, dok se istodobno snažno ubrzao rast odljeva sredstava u inozemstvo s osnove naknada nerezidentima zaposlenima u Hrvatskoj, kao i njihovih osobnih transfera u inozemstvo. Pretpostavi li se da će se broj stranih radnika zaposlenih u Hrvatskoj nastaviti povećavati u narednom razdoblju, za očekivati je nastavak razmjerno snažnog rasta odljeva po spomenutim osnovama. Tome rastu mogao bi doprinijeti i očekivani nastavak rasta plaća u Hrvatskoj. Istodobno bi, uz popuštanje emigracijskih pritisaka i nešto sporiji rast dohodaka u zemljama iz kojih dolazi većina radničkih doznaka i osobnih transfera, rast priljeva po navedenim osnovama mogao nastaviti usporavati", ističu iz Hrvatske narodne banke za portal Direktno.

Prema najnovijim podacima Hrvatske narodne banke (HNB), strani su radnici iz Hrvatske u inozemstvo u devet mjeseci 2023. godine uplatili više od milijardu eura (1,017 milijardi eura), a od 2021. do kraja rujna 2023. godine čak tri milijarde eura.


U prošloj godini najviše novca iz Hrvatske uplaćeno je građanima Bosne i Hercegovine (218,7 milijuna eura), zatim u Njemačku (102 milijuna eura) i Srbiju - gotovo 99 milijuna eura.

Transferi u Nepal na četvrtom mjestu

Osim tradicionalnog slanja novca članovima obitelji, u statistiku se ubrajaju i naknade stranih radnika koji rade za hrvatska poduzeća, a također i dohoci radnika koji na posao putuju u njima susjednu Hrvatsku.Zanimljivo je da je odljev novca u Nepal skočio s 13 milijuna eura u 2021. na 46 milijuna u prva tri tromjesečja prošle godine, pa je tako po 46 milijuna eura poslano u Nepal i u Sjevernu Makedoniju.
U prošloj godini, nadalje, radnici iz Hrvatske poslali su 42,8 milijuna eura u Sloveniju, više od 40 milijuna u Italiju, gotovo 34 milijuna eura na Kosovo i 32 milijuna eura u Austriju.

Sve značajnije doznake u azijske zemlje

Iz Hrvatske u Indiju je u 2023. godini poslano više od 30 milijuna eura, na Filipine gotovo 29 milijuna eura, u Kinu gotovo 20 milijuna eura. U Ukrajini je poslano više od 32 milijuna eura, a u Rusiju više od osam milijuna eura.

U protekle tri godine, također, iz Hrvatske najviše je novca poslano u Bosnu i Hercegovinu (660 milijuna eura), Njemačku (334 milijuna eura) i Srbiju (gotovo 260 milijuna eura).

Od 2021. do kraja rujna 2023. godine strani radnici iz Hrvatske službenim kanalima poslali su ukupno u Sloveniju 142 milijuna eura, u Italiju 136 milijuna eura, u Sjevernu Makedoniju i Austriju po 108 milijuna kuna, na Kosovo 103 milijuna kuna, u Albaniju više od 47 milijuna eura.
Strani radnici iz Hrvatske u Nepal su poslali u tri godine čak 91 milijun eura, u Indiju 59 milijuna eura, na Filipine 54 milijuna eura.

Iz Hrvatske u Ukrajinu je poslano gotovo 78 milijuna eura, a u Rusiju otprilike četiri puta manje - 22 milijuna eura. U Mađarsku više od 26 milijuna eura, a u Kinu 63 milijuna eura.

VIŠE IZ RUBRIKE:
VIŠE NA TEMU:
Ocjenjivati i komentirati mogu samo registrirani članovi. Ako još niste registrirani na portalu Bild.ba, učinite to ovdje. Ako jeste registrirani, prijavite se ovdje.
ANKETA
Kako će Hrvatska proći na Euru?
Osvojit će ga
Bit će u top 4 reprezentacije
Neće napraviti ništa posebno
Kliknite na odgovor za koji želite glasati.