Što se noćas događalo iznad središnje Hrvatske: 'Rijetko, sporadično i iznenađujuće'

ILUSTRACIJA, NEMA NIKAKVE VEZE S TEKSTOM
FOTO: UNSPLASH

Postavlja se pitanje, što se točno dogodilo na nebu iznad Zagreba? Stručnjaci objašnjavaju da se dogodila eksplozivna Genovska ciklogeneza.

BILD.BA | 21. STUDENOG 2023. | 19:49

Zbog Genovske ciklone tresla se središnja Hrvatska. Nebo je proparalo čak 800 munja. Oko dva ujutro u noći s utorka na srijedu udari groma bili su toliko jaki da su mnogi Zagrepčani pomislili da je riječ o potresu. Zbunilo je to i stručnjake koji nisu bili sigurni što se događa u Hrvatskoj.

Zbog neuobičajeno snažne grmljavine i trešnje nekima je bilo teško vratiti se snu, munja iznad Zagrebačke arene koja je uplašila mnoge izgledala je nevjerojatno.

Mnogi su mislili da ih je iz sna probudio potres, a to su javili i Europskom mediteranskom seizmološkom centru koji je objavio da se u Zagrebu "nešto događa". Iz seizmološke službe objasnili su koje bi magnitude, kada bi se usporedio s pravim potresom, bio udar groma koji se noćas čuo.


"Ja sam malo pogledao u literaturi što je objavljivano, znači konkretno, meni je za ovaj udar koji je ovdje prikazan ispala magnituda od nešto manje od 0,5 prema Richteru. To je malo specifično, treba tu uzeti i jednu dozu rezerve u određivanju magnitude koja se mjeri iz oscilacije tla i povezanosti s gromovima", poručio je seizmolog Krešimir Kuk, javlja RTL.

Postavlja se pitanje, što se točno dogodilo na nebu iznad Zagreba? Stručnjaci objašnjavaju da se dogodila eksplozivna Genovska ciklogeneza.

"Radilo se o optimalnim uvjetima da jako zapadno strujanje ponese tu ciklonu iz šireg genovskog zaleđa, da ona prijeđe u Jadran i da onda topla fronta od Jadrana krene na kontinent gdje su već postojale nestabilnosti i onda se tu razbio vrlo jak ćelijski kumulonimbus koji nam je noćas grmio u širom području Zagreba između dva i tri sata", objasnio je Branko Grisogono, profesor na Geofizičkom odsjeku PMF-a u Zagrebu i dodao kako se ovakva nevremena inače najčešće viđaju u Primorju i uz našu obalu, te da je za kontinent ovakvo vrijeme vrlo neuobičajeno.

"Nažalost, možemo očekivati više ovakvih pojava. Dolazit će rijetko, sporadično i vrlo iznenađujuće", kazao je profesor Grisogono, a zbog klimatskih promjena, pretpostavlja se da bi se uskoro moglo vidjeti svašta, pa i to da će se u jednom danu, gotovo pa doslovno izmijeniti četiri godišnja doba.

VIŠE IZ RUBRIKE:
Ocjenjivati i komentirati mogu samo registrirani članovi. Ako još niste registrirani na portalu Bild.ba, učinite to ovdje. Ako jeste registrirani, prijavite se ovdje.
ANKETA
Kako će Hrvatska proći na Euru?
Osvojit će ga
Bit će u top 4 reprezentacije
Neće napraviti ništa posebno
Kliknite na odgovor za koji želite glasati.