Što Hrvati misle o transrodnosti? Evo rezultata jednog istraživanja

Istraživanje je pokazalo kako i 40 posto ispitanika podržava pravo na posvajanje djece, a 35 posto operaciju na račun javnog zdravstva.

HINA | 22. VELJAČE 2024. | 14:26

Istraživanjestavova opće populacije o transrodnim osobamapokazalo jeznačajnu razinu prihvaćanja tih osoba kod hrvatskih građana, izvijestila je Udruga za promicanje i zaštitu prava trans, interspolnih i rodno varijantnih osoba kolekTIRV predstavljajućikampanju "Ja sam kao ti".

Cilj kampanjejeinformirati i osvijestitijavnostio izazovima s kojima se transrodne osobe susreću u društvu, rečeno je u četvrtak na konferenciji za novinare.
Tom su prigodom predstavljeniirezultatiprvog istraživanjamišljenjaopće populacije o transrodnim osobama koje je provela agencija Ipsos, a koji su pokazali značajnu razinu prihvaćanja transrodnih osoba kod građanki i građana Hrvatske.

Njih 80 posto izražava pozitivan ili neutralan stav. Gotovo 40postgrađana u potpunosti prihvaća transrodnost, smatra ju prirodnom pojavom, jednim od mogućih osjećaja rodne pripadnosti, a samo 11 posto misli da je to bolest koju ne treba prihvaćati i treba ju liječiti.

Više od polovice ispitanika smatra da transrodne osobe trebaju imati pravo odabira spola u osobnim dokumentima, pravo na korištenje toaleta spola u kojem se osoba izjašnjava te zapošljavanja na poslovima koji uključuju direktan rad s djecom.

Istraživanje je pokazalo kako i 40 posto ispitanika podržava pravo na posvajanje djece, a 35 posto operaciju na račun javnog zdravstva.

"Kampanja „Ja sam kao ti“ poziv je na podršku transrodnim osobama u ostvarivanju njihovih prava, s ciljem stvaranja inkluzivnog društva koje uvažava sve različitosti. U sklopu kampanje provedeno je spomenuto istraživanje za koje je bitno naglasiti da nam je dalo puno pozitivnije rezultate nego što smo očekivali", izjavio je izvršni koordinator udruge kolekTIRV Espi Tomičić.

Naglasio je kako im rezultati istraživanjapotpuno daju za pravo da transfobnim i homofobnim aktivistima poručiti kako im nije mjesto u tijelima i institucijama koje odlučuju o pravima transrodnih osoba.

()bDiskriminacija u zdravstvenoj skrbi

Diana Avdić, izvršna koordinatorica udruge kolekTIRV predstavila je zagovaračke ciljeve same kampanje koji su uz sustavnu i kontinuiranu edukacija zdravstvenog sustava, i promjene u troškovima zdravstvene skrbi transrodnih osoba, te brža i jednostavnija procedura pravne promjene oznake spola u dokumentima.

Avdić ističe kako je jedan od glavnih izazova s kojima se susreću transrodne osobe diskriminacija u zdravstvenoj skrbi, istaknuvši kako HZZO nekim transrodnim osobama odbija pokriti dio troškove osnovne zdravstvene skrbi.

„Želim jasno naglasiti da pravo na zdravstvenu skrb transrodnih osoba nije i ne može biti ideološko, već isključivo i jedino znanstveno, odnosno medicinsko pitanje - ali i pitanje ravnopravnosti. Obratit ćemo se svim saborskim zastupnicima, a želimo dijalog s Ministarstvom zdravstva, ministrom Vilijem Berošom te s HZZO-om“, zaključila je Avdić.

VIŠE IZ RUBRIKE:
Ocjenjivati i komentirati mogu samo registrirani članovi. Ako još niste registrirani na portalu Bild.ba, učinite to ovdje. Ako jeste registrirani, prijavite se ovdje.
ANKETA
Podržavate li Milanovićevu kandidaturu?
Da, svakako, on je super
Ne! Ovo je grozno što radi
Ma boli me briga
Kliknite na odgovor za koji želite glasati.