Slovački premijer Heger dao ostavku nekoliko mjeseci prije prijevremenih izbora

FOTO: PIXSELL/FENA

Ankete pokazuju da je javnost naklonjena najvećoj opozicionoj stranci, koju vodi bivši premijer Robert Fico i koja se protivi povećanju vojne pomoći susjednoj Ukrajini

FENA | 7. SVIBNJA 2023. | 15:37

Slovački premijer Eduard Heger rekao je u nedjelju da je od predsjednice zatražio da ga razriješi dužnosti, nakon što su ostavke ministara oslabile njegovu vladu koja obavlja privremenu dužnost prije izbora koji trebaju biti održani u rujnu.

U petak je s dužnosti odstupio ministar vanjskih poslova, nakon niza ministara koji su to učinili ranije.

Heger bi se kasnije u nedjelju trebao sastati s predsjednicom Zuzanom Caputovom, koja ima ovlasti imenovati novog privremenog premijera, javlja Reuters.


Slovački premijer se suočio s pozivima opozicije da omogući put ka formiranju tehnokratske vlade koja bi vodila ovu srednjoeuropsku zemlju do izbora koji će se održati u rujnu.

Ankete pokazuju da je javnost naklonjena najvećoj opozicionoj stranci, koju vodi bivši premijer Robert Fico i koja se protivi povećanju vojne pomoći susjednoj Ukrajini.

Prepirke između stranaka su paralizirale politiku u ovoj članici NATO-a i Europske unije koja snažno podržava Kijev u borbi protiv ruske invazije. Njezini napori da smanji utjecaj visokih troškova energije i inflacije na stanovništvo također su potaknuli političke napetosti.

Heger je u nedjelju rekao da ne želi da se politička kriza produži.

- Odlučio sam zatražiti od predsjednice da me razriješi dužnosti kako bi joj ostalo prostora da s tehnokratskom vladom pokuša stabilno i mirno voditi Slovačku do demokratskih parlamentarnih izbora - rekao je na konferenciji za novinare koju je prenosila televizija.

Vladajuća koalicija, predvođena Hegerom, izgubila je većinu u rujnu prošle godine kada je libertarijanska stranka SaS istupila, a kasnije je optužila vladu da ne čini dovoljno da pomogne ljudima s troškovima energije koji su prošle godine dosegnuli rekordne razine u Europi.

Heger je u prosincu prošle godine izgubio na glasanju o povjerenju, a u siječnju je pristao na prijevremene izbore kao najbolje rješenje, ostajući tako u ulozi vršitelja dužnosti.

VIŠE IZ RUBRIKE:
VIŠE NA TEMU:
Ocjenjivati i komentirati mogu samo registrirani članovi. Ako još niste registrirani na portalu Bild.ba, učinite to ovdje. Ako jeste registrirani, prijavite se ovdje.
ANKETA
Što mislite o Simpsons predictionsu?
Vjerujem u sve to jer je previše slučajnosti
Ma nema od toga ništa
Hmmmmm, štogod pogode ostalo narod doda
Kliknite na odgovor za koji želite glasati.
Ovu stranicu štiti reCAPTCHA. Primjenjuje se Googleova Politika privatnosti i Uvjeti pružanja usluge.