Sjećate se Smiljane koja je ubila sestru i držala ju u zamrzivaču punih 19 godina? Danas je izašla iz zatvora

FOTO: ŽELJKO HAJDINJAK/CROPIX

Roditelje i rodbinu je dugo vremena držala u zabludi u pogledu sudbine žrtve

BILD.BA | 12. RUJNA 2023. | 10:31

Smiljana Srnec, žena koja je ubila vlastitu sestru Jasminu Dominić u ljeto 2000.godine u Palovcu i držala ju u zamrzivaču punih 19 godina danas je izašla iz zatvora.

Naime, kako javlja Danas, njoj se privremeno prekida izdržavanje zatvorske kazne zbog, kako su sa suda u Požegi potvrdili, da je “zbog bolesti zatvorenice prihvaćena molba za prekid izdržavanja kazne zatvora u trajanju od tri mjeseca”.

Prekid izdržavanja kazne stupa na snagu danas, a završava 12. prosinca ove godine, a odluka Suda, kako se čini, začudila je mnoge jer, kako kažu, “razlog prekida kazne nije ništa hitno, no zatvor s tom odlukom nema ništa, već isključivo Sud”.


Zamrznula sestru u škrinji

Podsjetimo, Smiljana Srnec je 2020. godine osuđena na 15 godina zatvora, a Vrhovni sud je 2021. godine potvrdio zatvorsku kaznu.

Naime, Smiljana je sestru ubila prije 20 godina u obiteljskoj kući, zadavši joj niz udaraca u glavu tupotvrdim predmetom dok je ležala. Uslijed zadobivenih ozljeda žrtva je odmah umrla.

Potom je tijelo omotano plastičnim vrećama stavila u škrinju, gdje je ostalo skriveno zamrznuto u domu optuženice i prekriveno vrećicama sa smrznutom hranom. Poklopac škrinje je bio zalijepljen da nitko ne može lako otvoriti škrinju. Škrinja se nije koristila u domaćinstvu iako je bila uključena u struju punih 19 godina.

Vrhovni sud Republike Hrvatske smatra da je kazna zatvora 15 godina po vrsti i mjeri kazna koja najbolje odgovara svrsi kažnjavanja. Riječ je o najvišoj propisanoj kazni za kazneno djelo ubojstva prema Kaznenom zakonu u vrijeme počinjenja djela. Optuženica je majka troje djece od kojih je dvoje maloljetno. Međutim, ta okolnost nema nikakvo značenje kod odmjeravanja kazne jer pretežu utvrđene otegotne okolnosti.

Posebna težina i odiozan karakter djela

“Vrhovni je sud donio presudu kojom je odbio žalbu optuženice i potvrdio prvostupanjsku presudu Županijskog suda u Varaždinu. Time je postala pravomoćna presuda kojom je optuženica proglašena krivom za kazneno djelo ubojstva i osuđena na kaznu zatvora 15 (petnaest) godina. U kaznu je uračunato vrijeme provedeno u istražnom zatvoru u kojem se optuženica nalazi od 16. veljače 2019.

Smiljani je otegotna okolnost bila dosadašnja osuđivanost (za kazneno djelo davanje lažnog iskaza) te što je sudbinu žrtve skrivala gotovo dvadeset godina navodeći da joj je sestra u inozemstvu. Kazneno djelo počinila je s najvišim stupnjem krivnje – izravnom namjerom, u stanju pune ubrojivosti i svijesti o protupravnosti.

Roditelje i rodbinu je dugo vremena držala u zabludi u pogledu sudbine žrtve. To daje kaznenom djelu zaista posebnu težinu i odiozan karakter. Visok stupanj kriminalne količine proizlazi iz okolnosti da su žrtvi nanesene smrtonosne ozljede glave dok je bila u odmarajućem položaju. Žrtva je imala 23 godine. Skrivanje tijela žrtve u škrinji upućuje i na planiranje kaznenog djela.

Izrečenom kaznom izrazit će se jasna društvena osuda zbog počinjenog kaznenog djela i utjecati na optuženicu da ubuduće ne čini kaznena djela. Ujedno će se omogućiti optuženici odgovarajuća socijalizacija i ponovno uključivanje u društvo. Ova kazna utjecat će i na sve ostale građane da ne smiju činiti kaznena djela jer će u protivnome biti društveno osuđeni i adekvatno kažnjeni”, priopćio je tada Vrhovni sud.

VIŠE IZ RUBRIKE:
VIŠE NA TEMU:
Ocjenjivati i komentirati mogu samo registrirani članovi. Ako još niste registrirani na portalu Bild.ba, učinite to ovdje. Ako jeste registrirani, prijavite se ovdje.
ANKETA
Kako će Hrvatska proći na Euru?
Osvojit će ga
Bit će u top 4 reprezentacije
Neće napraviti ništa posebno
Kliknite na odgovor za koji želite glasati.