Na današnji dan prije 9 godina u Zagrebu je skoro počeo građanski rat: Sjećate li se svađe Milanovića i branitelja?

FOTO: PIXSELL

Policija je svojim ulaskom u crkvu sv. Marka povrijedila načelo nepovredivosti crkvenog prostora.

BILD.BA | 28. SVIBNJA 2024. | 11:02

Trebao je to biti još jedan sasvim običan dan, tko zna koji po redu obilježen prosvjedom branitelja sa Savske ceste. No, jedan izlet okupljnih na Markov Trg nagnao je tadašnju Vladu Zorana Milanovića na radikalan potez.

28. svibnja 2015. godine branitelji iz Savske su stigli na Trg sv. Marka dati potporu Imunološkom zavodu, a nakon što su radnici otišli, tridesetak branitelja podiglo je suncobrane i donijelo stolice, i po tko zna koji put zatražili razgovor s premijerom Milanovićem.

Očekivano, Milanović ih je izignorirao i nakon sjednice otišao u Rovinj. Hrvatski se branitelji navečer nisu htjeli udaljiti s Trga sv. Marka pa je oko 22 sata zavladalo opsadno stanje, a branitelji invalidi svoju su sigurnost pronašli u crkvi sv. Marka.


Da je priča tu stala, ovaj događaj ne bi ostao upamćen u kolektivnoj svijesti hrvatskog naroda, no nevjerojatan potez hrvatske policije, odnosno, njihovog zapovjednika, ostat će kontroverzna.


Branitelji se zabarikadirali u Crkvu, pozlilo Glogoškom

Policija je svojim ulaskom u crkvu sv. Marka povrijedila načelo nepovredivosti crkvenog prostora, kao i pravo na neovisnost i samostalnost Katoličke Crkve te je narušila odnos između Republike Hrvatske i Katoličke crkve. Katolički svećenici nekoliko su puta stali između policije i branitelja štiteći svojim tijelima branitelje invalide.

Kriza se nastavila i tijekom noći jer je policija zatvorila sve izlaze iz crkve sv. Marka, onemogućila pristup braniteljima koji su tako ostali zatočeni u Crkvi tijekom cijele noći.

Anušić čestitao Dan Oružanih snaga: 'Gradimo vojsku koja će uvijek biti spremna odgovoriti'

U jednom trenutku je pozlilo tada prisutnom Đuri Glogoškom, a mediji su toga dana pratili situaciju s Markovog Trga iz minute u minutu. U jednom trenu je intervenirala i tadašnja predsjednica Kolinda Grabar-Kitarović koja je pokušala stupiti u kontakt s Milanovićem, no on je njene pozive ignorirao, prenosi Direktno.hr.
VIŠE IZ RUBRIKE:
Ocjenjivati i komentirati mogu samo registrirani članovi. Ako još niste registrirani na portalu Bild.ba, učinite to ovdje. Ako jeste registrirani, prijavite se ovdje.
ANKETA
Očekujete li promjene nakon Lokalnih izbora koji će u BiH biti u listopadu?
Ne, sve će ostati isto
Ma kakve promjene, može samo gore
Očekujem promjenu na bolje
Kliknite na odgovor za koji želite glasati.