Širokobriježanka otvorila izložbu minijatura u Tuzli

FOTO: BKC TUZLA

Ova umjetnica iz Širokog Brijega naglasila je da joj je nagrada koju je prije dvije godine dobila u Tuzli bila i motivacija i vjetar u leđa

FENA | 18. OŽUJKA 2023. | 10:46

Izložbom minijatura iz ciklusa "Misli" mlada umjetnice Katarina Galić, dobitnica nagrade za crtež na XI Međunarodnom bijenalu umjetnosti minijature održanom u Tuzli 2021. godine, predstavila se sinoć tuzlanskoj publici.

Njena izložba radova otvorena je u Bosanskom kulturnom centru Tuzlanske županije, organizatoru regionalno prepoznatljive manifestacije koja njeguje umjetnost minijature, a koji je i priređivanjem prve samostalne izložbe te mlade umjetnice dokazao opredijeljenost ka stalnoj promociji i bh. umjetnika ali i manifestacije Međunarodno bijenale umjetnosti minijature, koja će u listopadu zabilježiti 12. izdanje.

"Kada sam uradila radove koje sam poslala na natječaj bijenala minijature održanog 2021. godine, jednostavno sam se zaljubila u minijaturu i tu je i počela nastajati ova izložba koju čini više od 170 radova. Zaljubila se u samu jednostavnost formata i materijala. Grafičar sam, za stvaranje mi inače treba radionica, atelje, alat, puno prostora i vremena, a minijaturama sam se oslobodila toga. Dobila sam tu neku energiju samo da stvaram i da se izrazim u nečemu tako malom, a tako jakom", istaknula je ona.


Motivacija i vjetar u leđa

Ova umjetnica iz Širokog Brijega naglasila je da joj je nagrada koju je prije dvije godine dobila u Tuzli bila i motivacija i vjetar u leđa da se u punom kapacitetu nastavi baviti onim što voli.

Izložbu je otvorio Hari Ejubović, rukovoditelj galerijsko-scenskih poslova JU BKC TK, a predgovor mag. grafike Marka Grubešića čitao je glumac Hazim Mujčinović.

"U ciklusu “Misli”, autorica kroz minijature otkriva svoj svijet, dajući publici priliku da zavire u njezinu podsvijest. Latinska izreka “Omnia mea mecum porto” (“Sve svoje nosim sa sobom”) savršeno opisuje namjeru autorice da dokumentira svoje opservacije i transformacije u svoj džepni dnevnik. Kroz slojevite teksture, kontraste i igru linija, autorica čuva trenutke iz prošlosti, bilježi sadašnjost i predstavlja viziju budućnosti. Ciklus postaje putovanje kroz vrijeme, otvarajući prozor u autoričinu stvarnost. Jedan od ključnih elemenata ciklusa “Misli” je linija. Linija se koristi na različite načine kako bi se stvorila tekstura, kontrasti i prenijele razne emocije", napisao je o izložbi u predgovoru mag. grafike Marko Grubešić.

U velikoj galeriji BKC-a izloženo je 170 minijatura crteža rađenih kombiniranih tehnikama, a izložba će biti postavljena do sredine travnja 2023. godine.

Katarina Galić rođena je 1992. u Imotskom. Završila je Gimnaziju fra Dominika Mandića u Širokom Brijegu. Diplomirala je 2020. godine na grafičkom odjelu Akademije likovnih umjetnosti u Širokom Brijegu u klasi prof. Igora Dragičevića.

Dobitnica je nagrade za crtež na XI. Međunarodnom bijenalu umjetnosti minijature u Tuzli 2021. godine, nagrade Federalnog ministarstva znanosti i obrazovanja 2019. godine i Rektorove nagrade 2018. godine.

Izlagala je na jednoj samostalnoj te više skupnih izložbi u zemlji i inozemstvu. Na Akademiji likovnih umjetnosti u Širokom Brijegu radi u zvanju asistenta na grafičkom odjelu, priopćeno je iz JU BKC TŽ.

VIŠE IZ RUBRIKE:
Ocjenjivati i komentirati mogu samo registrirani članovi. Ako još niste registrirani na portalu Bild.ba, učinite to ovdje. Ako jeste registrirani, prijavite se ovdje.
ANKETA
Podržavate li Milanovićevu kandidaturu?
Da, svakako, on je super
Ne! Ovo je grozno što radi
Ma boli me briga
Kliknite na odgovor za koji želite glasati.