Široki Brijeg se prisjetio viteške djece koje je okrutno pobila bošnjačka Armija BiH

Obljetnica ove velike tragedije prigodno je obilježena diljem Bosne i Hercegovine

BILD.BA | 10. LIPNJA 2023. | 14:14

Na današnji dan prije 30 godina, 10. lipnja 1993 godine, u mjestu Podgradina pored Viteza, ubijeno je osmero djece.

Njih je usmrtila granata koja je došla s položaja koji je držala Armija RBiH. Djeca su poginula na igralištu, tijekom igre, a za ovaj ratni zločin koji se dogodio dok je trajalo primirje, nitko nije odgovarao.

Taj dan su poginuli: Sanja Garić, (1975.), njen brat Milan Garić (1981.), Dragan Ramljak (1978.), Dražen Čečura (1978.), Boris Antičević (1983.), Sanja Križanović (1978.), Augustina Grebenar (1984.) i njen brat Velimir Grebenar (1981.).Tim povodom jutros su se na Trgu širokobrijeških žrtava Širokobriježani pomolili te su položili osam bijelih ruža i zapalili osam svijeća u znak sjećanja na tragično prekinuto djetinjstvo mladih Vitežana.

Obljetnica ove velike tragedije prigodno je obilježena diljem Bosne i Hercegovine, istaknuto je iz Gradskog odbora Mladeži HDZ BiH Široki Brijeg.

Podsjećamo, osmero djece ubila je na današnji dan, u Podgradini pored Viteza, granata ispaljena s položaja bošnjačke Armije RBiH.

Za ovaj zločin još uvijek nitko nije odgovarao, a iz Tužiteljstva BiH više su puta kazali “da je postupak u tijeku” tako da je neizvjesno kada se može očekivati podizanje optužnice.

U cijeloj je priči još bolnije i tragičnije da su dan ranije, general Milivoj Petković (načelnik Glavnog stožera HVO) i general Rasim Delić (načelnik Glavnog štaba Armije BiH) u Kiseljaku sastavili sporazum o prestanku sukoba između sukobljenih strana. Taj je sporazum je proširen i potpisan sljedeći dan kada je i stupio na snagu.


VIŠE IZ RUBRIKE:
VIŠE NA TEMU:
Ocjenjivati i komentirati mogu samo registrirani članovi. Ako još niste registrirani na portalu Bild.ba, učinite to ovdje. Ako jeste registrirani, prijavite se ovdje.
ANKETA
Očekujete li promjene nakon Lokalnih izbora koji će u BiH biti u listopadu?
Ne, sve će ostati isto
Ma kakve promjene, može samo gore
Očekujem promjenu na bolje
Kliknite na odgovor za koji želite glasati.