Šef NATO-a dao punu potporu Schmidtu: Svaki pokušaj potkopavanja vaše pozicije vodi BiH unatrag

FOTO: OHR

'Ne možemo i nećemo dopustiti sigurnosni vakuum u BiH'

BILD.BA | 20. STUDENOG 2023. | 14:25
IZVOR: HINA

Glavni tajnik NATO-a Jens Stoltenberg izrazio je danas punu potporu visokom predstavniku međunarodne zajednice za BiH Christianu Schmidtu, a to je učinio dok Schmidta napadaju vlasti Republike Srpske koje, uz potporu Rusije, pokušavaju osporiti zakonitost njegovog imenovanja na sadašnju dužnost.

Stoltenberg se, tijekom službenog posjeta BiH, u Sarajevu sastao sa Schmidtom, koji je nakon toga izjavio kako je puna suradnja dejtonskih institucija, od kojih je jedna i OHR, i NATO-a ključna da bi se osigurala vladavina prava u BiH.

"Potrebna nam je potpora EU i NATO-a u provedbi mandata", kazao je Schmidt, kojemu dužnosnici RS-a osporavaju pravo nametanja zakona i smjena izabranih dužnosnika, uz tvrdnje kako nije zakonito izabran za visokog predstavnika jer imenovanje, koje provodi Upravni odbor Vijeća za provedbu mira (PIC), nije bilo predmet rasprave i potvrde na Vijeću sigurnosti UN.


Stoltenberg Schmidtu: Svaki pokušaj potkopavanja vaše pozicije vodi BiH unatrag
Stoltenberg je pak svojim susretom sa Schmidtom jasno pokazao kako takve tvrdnje odbacuje, a suradnju s Uredom visokog predstavnika (OHR) opisao je izvrsnom, najavivši kako će tako i ostati.

Izjavio je kako je NATO privržen osiguranju teritorijalnog integriteta i suvereniteta BiH te želi da ona bude mirna i stabilna država, a za to joj je u ovom trenutku nužna potpora međunarodne zajednice, pa tako i OHR-a.

"Svaki pokušaj potkopavanja vaše pozicije vodi BiH unatrag", kazao je Stoltenberg pred Schmidtom.

"Ne možemo i nećemo dopustiti sigurnosni vakuum u BiH"
Potvrdio je i kako je NATO u cijelosti spreman na suradnju s vojnim snagama EUFOR-a u BiH, čija je zadaća jamčiti sigurnost BiH. Istaknuo je kako je važno to da je Vijeće sigurnosti UN ranije ovog mjeseca jednoglasno donijelo odluku o produljenju misije Althea.

"Ne možemo i nećemo dopustiti sigurnosni vakuum u BiH", poručio je Stoltenberg očito aludirajući na stalna nagađanja kako bi Rusija svojim vetom u Vijeću sigurnosti u nekom trenutku zbog svog interesa mogla blokirati produljenje misije Althea.

Visoki dužnosnici NATO-a ranije su najavili kako bi u tom slučaju Alijansa djelovala i preuzela odgovornost za sigurnost u BiH.

VIŠE IZ RUBRIKE:
Ocjenjivati i komentirati mogu samo registrirani članovi. Ako još niste registrirani na portalu Bild.ba, učinite to ovdje. Ako jeste registrirani, prijavite se ovdje.
ANKETA
Očekujete li promjene nakon Lokalnih izbora koji će u BiH biti u listopadu?
Ne, sve će ostati isto
Ma kakve promjene, može samo gore
Očekujem promjenu na bolje
Kliknite na odgovor za koji želite glasati.