Sastanak Čovića i Nikšića: Čini se da ćemo danas napokon dobiti obrise vlade Hercegovačko-neretvanske županije

Za danas je najavljen i sastanak predsjednika HDZ BiH Dragana Čovića i predsjednika SDP BiH Nermina Nikšića.

BILD.BA | 26. SVIBNJA 2023. | 11:01

Prema ranijoj izjavi predsjednika Županijskog odbora HDZ BiH Stjepana Boškovića danas bi se trebalo znati tko će činiti vladajuću koaliciju u Hercegovačko-neretvanskoj županiji i kada će biti izabrana nova Vlada HNŽ.

Predstavnici HDZ BiH, koji su sa 11 zastupnika nezaobilazni u formiranju vlade, ovog su tjedna o formiranju vlasti pregovarali s dva bošnjačka bloka, jednim kojeg čine SDP BiH, NiP i DF i drugim kojeg čine predstavnici SDA, a jučer je obavljen razgovor i s predstavnicima HDZ 1990 i HRS-a.

Za danas je najavljen i sastanak predsjednika HDZ BiH Dragana Čovića i predsjednika SDP BiH Nermina Nikšića.


Predsjednik HDZ-a 1990 Ilija Cvitanović smatra da je jedan od principa, da se Vlada HNŽ treba vratiti u okvire 2006. godine.

“Treba se pokazati odnos dvije županije od posebnog značaja, što su Srednja Bosna i Hercegovačko-neretvanska županija. Mislim da je to prebitan princip da bismo od njega u ovom trenutku odustali. Jednom pogreškom je to promijenjeno i vjerujem da smo mi danas postigli taj minimum konsenzusa oko tih ključnih političkih pitanja i da ovo trebamo realizirati do kraja tjedna na ovim načelima o kojima smo mi razgovarali, kaže Cvitanović nakon jučerašnjeg razgovora s predstavnicima HDZ BiH.

Predsjednik GO SDP Mostar Arman Zalihić je kaže kako SDP u HNŽ ima dobre odnose s DF-om te da zajedno s NiP-om i dva HDZ-a imaju dvotrećinsku većinu za imenovanje Vlade HNŽ, piše HMS.

– Kad je riječ o SDP-u, imamo jasne partnere, to su DF i NiP, a sa SDA nismo službeno razgovarali, i to bi bilo neozbiljno – rekao je on te potvrdio da, o tom pitanju, nije bilo uvjetovanja od HDZ-a.

HMS podsjeća i kako Vlada HNŽ bira se dvotrećinskom većinom u županijskoj skupštini koja broji 30 zastupnika. HDZ BiH ima 11 zastupnika, HDZ 1990 tri, HRS 2, SDA 7, DF 2, te NES i NiP po jednog zastupnika.

VIŠE IZ RUBRIKE:
Ocjenjivati i komentirati mogu samo registrirani članovi. Ako još niste registrirani na portalu Bild.ba, učinite to ovdje. Ako jeste registrirani, prijavite se ovdje.
ANKETA
Što mislite o Simpsons predictionsu?
Vjerujem u sve to jer je previše slučajnosti
Ma nema od toga ništa
Hmmmmm, štogod pogode ostalo narod doda
Kliknite na odgovor za koji želite glasati.
Ovu stranicu štiti reCAPTCHA. Primjenjuje se Googleova Politika privatnosti i Uvjeti pružanja usluge.