Sarajevski mediji baš ne doživljavaju činjenicu da u BiH žive tri naroda, kažu rezultati IDPI-a

FOTO: JABUKA.TV

IDPI Mostar apelira na sve javne servise u BiH da osiguraju objektivno, nepristrano i sveobuhvatno izvještavanje.

BILD.BA | 20. LIPNJA 2024. | 18:31
IZVOR: FENA

Institut za društveno-politička istraživanja (IDPI) predstavio je danas u Mostaru rezultate istraživanja pod nazivom "(Ne)legitimnost i medijske funkcije – analiza zastupljenosti temeljnih ustavnih načela u medijskom prostoru Bosne i Hercegovine“.

Prema priopćenju iz IDPI-ja, istraživanje je obuhvatilo šestomjesečno razdoblje u kojem je analiziran 271 prilog u središnjim dnevnicima triju javnih servisa: BHRT-a, FTV-a i RTRS-a. Kako se navodi, rezultati istraživanja pokazuju značajne razlike u pristupu ovih medija prema temama izbornog zakona, ustavnih reformi, konstitutivnosti naroda i legitimnog političkog predstavljanja.

Navodi se da je analiza pokazala da je u slučaju FTV-a izražen „neprijateljski stav prema konceptu konstitutivnosti naroda i legitimnog političkog predstavljanja“.


Analiza je pokazala da FTV često derogira ove koncepte, dok izvještavanje često uključuje tendenciozno i senzacionalističko predstavljanje događaja. Primjerice, FTV u svojim prilozima koristi izrazito probošnjački narativ, što se očituje u izboru sugovornika i načinu prezentacije informacija, navode iz IDPI-ja.

Za BHRT ističu da kao javni servis pokazuje „neutralniji stav prema temama konstitutivnosti i legitimnog predstavljanja“. Izvještavanje BHRT-a je, kažu, manje senzacionalističko, ali također ima tendenciju ne uvažavati u potpunosti sve strane u političkom spektru. Za RTRS u analizi IDPI-ja navode da je jedini javni rtv servis koji u svojim prilozima prikazuje hrvatske političke predstavnike u pozitivnom svjetlu.


Prilozi FTV-a često sadrže jednostrane stavove

Analiza je otkrila da većina priloga na sve tri televizije ima informativni karakter (54,61%), no značajan dio izvještaja na FTV-u bio je senzacionalistički, tendenciozan ili pretjeran (19,56%). Prilozi FTV-a često sadrže jednostrane stavove, promovirajući teze probošnjačkih političkih aktera, dok se hrvatski i srpski narativ često zanemaruju ili negativno prikazuju, navodi se u priopćenju.

Čović o Dodikovim planovima: 'Ne postoji nikakav način za odcjepljenje bilo kojega dijela zemlje od BiH'

Institut za društveno-politička istraživanja (IDPI) Mostar apelira na sve javne servise u BiH da osiguraju objektivno, nepristrano i sveobuhvatno izvještavanje koje će uključivati sve relevantne političke aktere i stavove te omogućiti građanima da dobiju cjelovitu sliku o važnim političkim temama.VIŠE IZ RUBRIKE:
Ocjenjivati i komentirati mogu samo registrirani članovi. Ako još niste registrirani na portalu Bild.ba, učinite to ovdje. Ako jeste registrirani, prijavite se ovdje.
ANKETA
Očekujete li promjene nakon Lokalnih izbora koji će u BiH biti u listopadu?
Ne, sve će ostati isto
Ma kakve promjene, može samo gore
Očekujem promjenu na bolje
Kliknite na odgovor za koji želite glasati.