Rama: Prijetnje srbijanskih dužnosnika stabilnosti Sjeverne Makedonije i Crne Gore su opasne i neprihvatljive

FOTO: FENA

Rama je reagirao na izjavu srbijanskog ministra obrane Miloša Vučevića koji je nedavno kazao da će se Crnoj Gori i Sjevernoj Makedoniji obiti o glavu priznanje Kosova, kao što se to dogodilo Ukrajini.

FENA | 22. KOLOVOZA 2023. | 08:38

Premijer Albanije Edi Rama rekao je u ponedjeljak da su prijetnje srbijanskih dužnosnika stabilnosti i integritetu Sjeverne Makedonije i Crne Gore opasne i neprihvatljive.

Rama je reagirao na izjavu srbijanskog ministra obrane Miloša Vučevića koji je nedavno kazao da će se Crnoj Gori i Sjevernoj Makedoniji obiti o glavu priznanje Kosova, kao što se to dogodilo Ukrajini.

U objavi na Twitteru Rama je napisao kako ne treba zaboraviti da su Albanija, Sjeverna Makedonija i Crna Gora saveznice NATO-a potpuno posvećene sigurnosnom i teritorijalnom integritetu jednadruge.


“Postigli smo u posljednjem desetljeću na ovim prostorima ono što nitko nije mogao zamisliti u beskonačnim desetljećimaranije ...ne možemo i nećemo dopustitinikome da nas povuče u prošlost koju ostavljamo zauvijek! Zajedno! Velika Europa je naša jedina budućnost”, istaknuo je Rama na Twitteru.

Srbijanski ministar obrane Miloš Vučević, koji od svibnja predvodi i Srpsku naprednu stranku nakon što se predsjednik Srbije Aleksandar Vučić povukao sfunkcije čelnika stranke, kazao je za beogradski TV Pink da su se Crna Gora i Sjeverna Makedonija ogriješile o Srbiju priznajući neovisnost Kosova.

“Ogriješili ste se i to će vam se obiti o glavu, kao što se u Ukrajini obija o glavu svima koji su promovirali Kosovo kao nezavisnu državu. Otvorili ste pandorinu kutiju”, rekao je između ostaloga Vučević.

On je u istom intervjuu komentirao pregovore o formiranju nove crnogorske vlade te je rekao kako je “sad najveće pitanje u Podgorici smiju li srpske stranke ući u vlast”.

“U Sjevernoj Makedoniji 25 posto Albanaca ima 50 posto vlasti, a u Crnoj Gori 30 posto Srba ne može imati dva ministarstva ili jedno. A oni kažu da se miješamo u unutrašnje stvari”, rekao je Vučević.

Na taj dio izjave od crnogorskih dužnosnika reagirao jejedino predsjednik te zemlje Jakov Milatović, koji je rekao da je “neprihvatljivo posredno ili neposredno miješanje stranih faktora iz regije i ostatka svijeta u proces sastavljanja nove crnogorske vlade”.

Tu Milatovićevu reakciju dio crnogorske javnosti ocijenio je previše blagom i bojažljivom.

U Crnoj Gori u toku su pregovori o formiranju nove vlade, koje predvodi mandatar Milojko Spajić. Njemu je za stabilnu većinu u parlamentu pored manjinskih partija, Bošnjaka, Hrvata i Albanaca, potrebna i podrška prosrpske i proruske koalicije "Za budućnost Crne Gore”, koju predvodi četničkivojvoda Andrija Mandić, prenosi Hina.

VIŠE IZ RUBRIKE:
Ocjenjivati i komentirati mogu samo registrirani članovi. Ako još niste registrirani na portalu Bild.ba, učinite to ovdje. Ako jeste registrirani, prijavite se ovdje.