Putin ponovno prijeti Europi: Najviše su ugrožene male zemlje

Putin je posebno kritizirao glavnog tajnika NATO-a Jensa Stoltenberga.

BILD.BA | 29. SVIBNJA 2024. | 10:07
IZVOR: HINA

Ruski predsjednik Vladimir Putin zaprijetio je Europi "ozbiljnim posljedicama" ako se Ukrajini u budućnosti dopusti da protiv ruskog teritorija koristi dalekometno precizno oružje koje isporučuje Zapad.

"Ti predstavnici NATO-a, posebno u Europi i posebno u malim zemljama, trebali bi shvatiti s čime se igraju", rekao je Putin u utorak u glavnom gradu Uzbekistana Taškentu na kraju državnog posjeta.

Nagovijestio je da bi Rusija mogla poduzeti vojne protumjere, te je rekao da osobito manje zemlje ne bi smjele zaboraviti da njihovi teritoriji nisu veliki i da su gusto naseljeni.


Putin, koji je prije više od dvije godine započeo ruski agresorski rat protiv Ukrajine, optužio je Zapad za nastavak eskalacije. Modernim oružanim sustavima poput raketnog sustava ATACMS ne upravljaju ukrajinski vojnici, već visokokvalificirani stručnjaci NATO-a na temelju podataka satelitskog izviđanja, ustvrdio je.

Do sada je to oružje uglavnom bilo usmjereno na ukrajinski teritorij koji je okupirala Rusija.

Putin je posebno kritizirao glavnog tajnika NATO-a Jensa Stoltenberga koji se zalaže za gađanje vojnih ciljeva na ruskom teritoriju. Stoltenberg se pozvao na pravo Ukrajine na samoobranu.

Ukrajina od SAD-a i drugih zapadnih država traži odobrenje za korištenje projektila i krstarećih raketa za napad na Rusiju kako bi se učinkovitije borila protiv neprijatelja.

Do sada je Kijev za te napade uglavnom koristio dronove vlastite proizvodnje. Do sada je ruska vojska bila u mogućnosti okupljati postrojbe iza granice za nove napade na ukrajinski teritorij ili bombardirati gradove blizu granice, poput Harkiva, zrakoplovima sa sigurne pozicije praktički bez ikakvih smetnji.


Više puta je prijetio da će upotrijebiti nuklearno oružje

Prema Putinu, takvo odobrenje zapadnih država predstavljalo bi izravnu konfrontaciju između Rusije i Zapada. U tom kontekstu 71-godišnjak se još jednom osvrnuo na rusko strateško nuklearno oružje.

Orban tvrdi: 'U Bruxellesu se planira ulazak u rat, mi ne želimo sudjelovati u sukobu'

Također je doveo u pitanje moguću zaštitu zemalja NATO-a od strane SAD-a. "Ako se ozbiljne posljedice za Europu materijaliziraju, kako će se SAD ponašati s obzirom na naš paritet u strateškom naoružanju?", upitao je.

Od početka rata, rusko je vodstvo više puta prijetilo da će upotrijebiti nuklearno oružje kako bi odvratilo Zapad od pružanja veće potpore Ukrajini.VIŠE IZ RUBRIKE:
Ocjenjivati i komentirati mogu samo registrirani članovi. Ako još niste registrirani na portalu Bild.ba, učinite to ovdje. Ako jeste registrirani, prijavite se ovdje.
ANKETA
Očekujete li promjene nakon Lokalnih izbora koji će u BiH biti u listopadu?
Ne, sve će ostati isto
Ma kakve promjene, može samo gore
Očekujem promjenu na bolje
Kliknite na odgovor za koji želite glasati.