Pronalazak planinara koji je nestao prije 22 godine je šokirao svijet: Tijelo i odjeća su jako dobro sačuvani

Među stvarima je pronađena i njegova putovnica, što je policiji omogućilo identifikaciju tijela.

BILD.BA | 9. SRPNJA 2024. | 11:21

Uščuvano tijelo američkog planinara koji je nestao prije 22 godine dok se penjao na snježni vrh u Peruu pronađeno je nakon topljenja leda izazvanog klimatskim promjenama, priopćila je policija u ponedjeljak.

William Stampfl prijavljen je kao nestao u lipnju 2002. u dobi od 59 godina, kada je lavina zatrpala njegovu grupu penjača na planini Huascaran, visokoj više od 6700 metara. Potraga nije dala rezultata. Peruanska policija priopćila je da su njegovi ostaci otkriveni topljenjem leda na lancu Cordillera Blanca u Andama.

Stampflovo tijelo, kao i njegova odjeća, pojas i čizme dobro su uščuvani od hladnoće, kako se vidi na slikama koje je podijelila policija. Među stvarima je pronađena i njegova putovnica, što je policiji omogućilo identifikaciju tijela.


Planine sjeveroistočnog Perua, dom snježnih vrhova kao što su Huascaran i Cashan, omiljene su među planinarima iz cijelog svijeta. U svibnju je tamo pronađeno tijelo izraelskog planinara, gotovo mjesec dana nakon što je nestao.

Prošlog mjeseca, iskusni talijanski planinar pronađen je mrtav uslijed pada dok se pokušavao popeti na drugi vrh Anda.VIŠE IZ RUBRIKE:
VIŠE NA TEMU:
Ocjenjivati i komentirati mogu samo registrirani članovi. Ako još niste registrirani na portalu Bild.ba, učinite to ovdje. Ako jeste registrirani, prijavite se ovdje.
ANKETA
Očekujete li promjene nakon Lokalnih izbora koji će u BiH biti u listopadu?
Ne, sve će ostati isto
Ma kakve promjene, može samo gore
Očekujem promjenu na bolje
Kliknite na odgovor za koji želite glasati.