Problemi u BiH rastu: Registrirano 34.000 dolazaka migranata godišnje

Katica je istaknuo da migranti u KS najčešće borave u privremenim prihvatnim centrima Blažuj i Ušivak.

BILD.BA | 20. VELJAČE 2024. | 12:36
IZVOR: HMS

Ministar unutarnjih poslova Kantona Sarajevo Admir Katica kazao je da se u Bosni i Hercegovini godišnje registrira oko 34.000 dolazaka migranata, od kojih u Kantonu Sarajevo na dnevnoj razini boravi oko 1.000.

Kazao je to tijekom dvodnevne konferencije “Dobre prakse u integraciji migranata”, koju su u Sarajevu organizirali MUP Kantona Sarajevo, uz podršku Misije OESS-a u BiH i Ureda za demokratske institucije i ljudska prava pri OSCE-u (ODIHR).

Katica je istaknuo da migranti u KS najčešće borave u privremenim prihvatnim centrima Blažuj i Ušivak te da se otprilike zadržavaju do sedam dana. Tvrdi da su četiri petine njih samci, a jednu petinu njih čine obitelji.


Ta populacija trenutno nije sigurnosni problem i ne predstavljaju veću prijetnju od lokalnog stanovništva – istaknuo je Katica.

Šefica Sekcije za ljudska prava Misije OESS-a u BiH Esther Garcia Fransioli kazala je da se promjenom dinamike migracija, mijenjaju i izazovi te da je očuvanje prava migranata i izbjeglica od suštinskog značaja za kohezivno, stabilno demokratsko društvo.

Istakla je da je Misija OESS-a u BiH od 2018. godine aktivno angažirana u rješavanju problema migracija, kada su proveli procjenu situacije.

Navodi da obuka ima za cilj povećanje razine svijesti o međunarodnim standardima i obvezama država članica OESS-a u vezi s integracijom migranata, čime bi ojačali kapacitete domaćih vlasti i organizacija civilnog društva.

Savjetnica za migracije i slobodu kretanja OESS-ovog Ureda za demokratske institucije i ljudska prava Alice Szczepanikova naglašava da povećanje razine poštovanja prava migranata predstavlja jednu od ključnih oblasti njihovog rada te da ulaganje u integraciju migranata i izbjeglica predstavlja dugoročan i održiv odgovor na izazove povezane s migracijom.

Smatra da su takvi napori potrebniji nego ikada u vremenu kada je broj prisilno raseljenih ljudi koji su potražili zaštitu u državama članicama OESS-a rekordno visok, a antimigrantska retorika sve istaknutija u oblikovanju političkog okruženja.

Dodala je da uspješna integracija nije važna samo zbog migranata nego i zbog šire sigurnosti država domaćina i svih država članica OESS-a.

Učeći iz iskustva uspješnih modela i jačajući suradnju međunarodnih, državnih i lokalnih aktera, može se izgraditi inkluzivna i otporna zajednica te migrantima i izbjeglicama pružiti dostojanstven život – zaključila je.

Konferenciji prisustvuju predstavnici resornih ministarstava Kantona Sarajevo koja se bave problematikom migranata, socijalnih službi, te nevladinih organizacija.

Teme o kojima sudionici razgovaraju su integracija migranata – institucionalni i pravni okvir, podrška građanskoj, kulturnoj i jezičnoj integraciji migranata, pristup migranata tržištu rada, rasizam i ksenofobija, prevencija i odgovor na diskriminaciju, edukacija migranata, zdravstvena zaštita, socijalne usluge i stanovanje.

VIŠE IZ RUBRIKE:
Ocjenjivati i komentirati mogu samo registrirani članovi. Ako još niste registrirani na portalu Bild.ba, učinite to ovdje. Ako jeste registrirani, prijavite se ovdje.
ANKETA
Podržavate li Milanovićevu kandidaturu?
Da, svakako, on je super
Ne! Ovo je grozno što radi
Ma boli me briga
Kliknite na odgovor za koji želite glasati.