Pripadniku Armije BiH je povećana kazna zatvora: Zatočili su Hrvate u crkvu, pa im činili strahote

Potvrđeno je da je Delić tijekom rata zajedno s drugim pripadnicima bošnjačke vojne formacije zlostavljao zatočene hrvatske civile.

BILD.BA | 22. SVIBNJA 2024. | 17:43
IZVOR: HINA

Bivšem pripadniku bošnjačke Armije BiH Hasanu Deliću Vrhovni sud Federacije povećao je kaznu sa četiri na 5,5 godina zatvora zbog ratnih zločina, uključivo i seksualna zlostavljanja počinjenih nad zatočenim Hrvatima u objektu crkve nedaleko Mostara.

Vrhovni sud Federacije BiH prihvatio je žalbu Tužiteljstva Hercegovačko-neretvanske županije pred čijim je sudom Delić potkraj 2022. godine osuđen na četverogodišnju kaznu zatvora.

Preinačio je tu odluku i bivšem pripadniku Armije BiH dao kaznu zatvora od pet i pol godina.


Tijekom postupka potvrđeno je da je Delić tijekom rata zajedno s drugim pripadnicima bošnjačke vojne formacije zlostavljao zatočene hrvatske civile u katoličkoj crkvi u mjestu Donja Drežnica kod Mostara.

"Prvih nekoliko dana po zatočenju, u večernjim satima bili su premlaćivani i zlostavljani, a prema iskazu svjedoka pod pseudonimom ‘B’, zlostavljanje njega i njegovog brata izvršeno je nakon nekoliko večeri od njihovog zatočenja", navodi se u presudi Vrhovnog suda.


Činili su strahote

Delić je prema optužnici zajedno sa Zijadom Kurtovićem, koji je ranije osuđen na 11 godina zatvora, seksualno zlostavljao dvojicu braće koji su tada bili maloljetni i njima je tijekom suđenja bio dodijeljen status zaštićenih svjedoka.

VIDEO Ratna crkva/bolnica u Novoj biloj postat će memorijalni centar Hrvata u BiH, evo detalja

Pripadnici Armije BiH su teško oštetili vjerske predmete, palili crkvene klupe i šarali unutrašnjost uvredljivim grafitima.VIŠE IZ RUBRIKE:
Ocjenjivati i komentirati mogu samo registrirani članovi. Ako još niste registrirani na portalu Bild.ba, učinite to ovdje. Ako jeste registrirani, prijavite se ovdje.
ANKETA
Kako će Hrvatska proći na Euru?
Osvojit će ga
Bit će u top 4 reprezentacije
Neće napraviti ništa posebno
Kliknite na odgovor za koji želite glasati.