Albin Kurti u strahu: 'Vučić i Putin planiraju invaziju na Kosovo'

FOTO: REUTERS

Kurti smatra, navode, da je Kremlju u interesu da Srbija napadne Kosovo jer bi to odvratilo pozornost s njegovog rata u Ukrajini.

BILD.BA | 10. TRAVNJA 2024. | 19:19

Kosovska policija jača svoje snage, dok rastu napetosti na granici sa Srbijom, a raste i strah zbog mogućnosti da srbijanski predsjednik Aleksandar Vučić planira invaziju uz pomoć saveznika Vladimira Putina.

Telegraph prenosi izjavu premijera Kosova Albina Kurtija koji je upozorio da Srbija oko granice gradi baze "u obliku potkove" kojima planira "obraniti Beograd i napasti Kosovo". "Ne miriši na dobro", izjavio je Venton Elshani, zamjenik šefa policije Sjevernog Kosova, za britanski The Telegraph, a njegovu opasku dodatno potkrepljuju i recentne naznake srpskog predsjednika Aleksandra Vučića, koje kosovskim Albancima neodoljivo mirišu na pripremu invazije, navodi list.

Elshanijev je kolega izgubio život u obračunu 2023. koji je regiju doveo nadomak novog rata. Od toga dana, njegov tim svakodnevno patrolira područjem na sjeveru, u kojem većinski žive kosovski Srbi. Kosovska je policija do sada identificirala 65 ilegalnih puteva. Većinu ih je blokirala, a neke nadzire.
Most Mitrovica nekada je bio mjesto neformalne podjele na sjever i jug Kosova. Situacija sada djeluje smireno, međutim lokalno stanovništvo tvrdi da se napetost "osjeća u zraku". Automobilima još uvijek nije dopušten prelazak tog mosta. Britanski list piše i da Kremlj provodi intenzivnu kampanju poticanja nemira na sjeveru Kosova.'U interesu im je da Srbija napadne Kosovo'

Kurti smatra, navode, da je Kremlju u interesu da Srbija napadne Kosovo jer bi to odvratilo pozornost s njegovog rata u Ukrajini.

Vučić poručio Europi: 'Niste uspjeli raskomadati Srbiju, oduprijeti ćemo se, nećete nam oduzeti Kosovo'

Reporteri Telegrapha su putujući sjeverom Kosova posvuda, kako navode, vidjeli grafit sa slovom "Z", koji simbolizira podršku ruskim snagama u Ukrajini.
"Sjever Kosova je bazen iz kojeg će Putin regrutirati buduće članove paramilitarnih postrojbi za operacije u Ukrajini i po Balkanu", tvrdi Kurti.


VIŠE IZ RUBRIKE:
Ocjenjivati i komentirati mogu samo registrirani članovi. Ako još niste registrirani na portalu Bild.ba, učinite to ovdje. Ako jeste registrirani, prijavite se ovdje.
ANKETA
Kako će Hrvatska proći na Euru?
Osvojit će ga
Bit će u top 4 reprezentacije
Neće napraviti ništa posebno
Kliknite na odgovor za koji želite glasati.