Prekid vatre između Izraela i Hamasa produljen za dva dana: Evo za kada je predviđena nova razmjena

FOTO: HINA

Izrael se zasad još nije oglasio o produljenju primirja.

HINA | 27. STUDENOG 2023. | 18:59

Četverodnevni prekid vatre između Izraela i Hamasa, zaključen u okviru dogovora koji je u petak stupio na snagu, bit će produljen za dva dana, objavili su u ponedjeljak Katar i Hamas, što će omogućiti novo puštanje talaca iz Pojasa Gaze i palestinskih zatvorenika iz izraelskih zatvora.

Izrael se zasad još nije oglasio o produljenju primirja.

Dok bi inicijalni dogovor trebao isteći u utorak u 05,00 po GMT-ju, "Katar je objavio da je postignut dogovor o produljenju humanitarnog prekida vatre od dva dana u Pojasu Gaze", rekao je katarski ministar vanjskih poslova Madžed Al-Ansari na X-u.


Hamas je potvrdio da će prekid vatre biti produljen do četvrtka u 05,00 sati po GMT-u.

Palestinski islamistički pokret objavio je u priopćenju za javnost "sporazum s katarskom i egipatskom braćom o produljenju privremenog humanitarnog primirja koje će trajati još dva dana uz iste uvjete kao i prethodni prekid vatre".

Sporazumu o prekidu vatre posredovao je Katar uz pomoć Sjedinjenih Država i stupio je na snagu u petak te je predvidio oslobađanje 50 od približno 240 talaca koje je oteo Hamas u zamjenu za puštanje 150 palestinskih zatvorenika iz zatvora u Izraelu.

Obje strane već su pustile određen broj osoba, u Gazu su ušle stotine kamiona humanitarne pomoći, a u ponedjeljak je predviđena nova razmjena.

Na produljenje prekida vatre pozvali su ranije EU, NATO i američki predsjednik Joe Biden.

Izrael je ranije rekao da će nakon četiri dana pauze svaki dodatni dan zahtijevati oslobađanje deset talaca, u zamjenu za 30 palestinskih zatvorenika.

VIŠE IZ RUBRIKE:
VIŠE NA TEMU:
Ocjenjivati i komentirati mogu samo registrirani članovi. Ako još niste registrirani na portalu Bild.ba, učinite to ovdje. Ako jeste registrirani, prijavite se ovdje.
ANKETA
Tko će biti idući predsjednik Sjedinjenih Država
Trump
Biden
Svejedno mi je
Netko treći
Kliknite na odgovor za koji želite glasati.