Poznati hrvatski glazbenik mogao bi tužiti gradonačelnicu Sarajeva, ovo je razlog

Gradonačelnica ima obavezu zbog iznosa koji prelazi 25.000 KM predložiti Gradskom vijeću Odluku o pokroviteljstvu. Nakon što Vijeće usvoji Odluku, potpisuje se ugovor sa Stageom.

BILD.BA | 2. VELJAČE 2024. | 11:20
IZVOR: Direktno.hr

Poznati hrvatski pjevač Tony Cetinski trebao je nastupiti na 40. obljetnici Zimskih olimpijskih igara u Sarajevu, međutim dio građana pobunio se protiv ideje da glazbenik iz Hrvatske bude izvođač na tako važnom događaju.

Lokalni mediji prije tjedan dama počeli su izvještavati o otkazivanju koncerta, a 31. ta je informacija službeno potvrđena. Ministarstvo kulture osiguralo je svoj dio sredstava za ovaj koncert te je novac bio je spreman, a on se sad nalazi na gradskom računu. Tvrtka Stage Production, koja je namjeravala angažirati Tonija Cetinskog, prošla je na natječaju Turističke zajednice.

Nakon toga je na sastanku s predsjednikom Organizacijskog odbora za obilježavanje Olimpijade i gradonačelnicom Benjaminom Karić, postignut je dogovor da će Stage Production podnijeti prijavu za sufinanciranje koncerta putem Javnog poziva, s ciljem osiguranja financijske podrške.No, stvari su se odigrale drukčije jer je gradonačelnica, navodno, već tad negodovala kod odabira izvođača jer ju je javnosti već kritizirala zbog izbora izvođača za Novu godinu.


"Odbor joj je tad objasnio kako oni nemaju veze s izborom izvođača te da je njihova jedina obaveza odabrati projekte koji će ući u program. Nakon što je Odbor prihvatio da koncert uđe u program, poslan je dopis Ministarstvu kulture sa zahtjevom za prijenos sredstava. Vlada Kantona je prebacila novac Gradu", tvrdi izvor za 24 sata.


Ministarstvo kulture ne može tražiti povrat novca

No kako je Stage Production privatna tvrtka, a ne javna ustanova, nije se mogao prijaviti na Javni poziv za sufinanciranje već je samo trebao dostaviti zahtjev za pokroviteljstvo. "Nakon toga iz kabineta gradonačelnice zovu Stage da hitno dostave Zahtjev za pokroviteljstvo na osnovu kojeg je trebalo napraviti Ugovor i prebaciti novac", otkrio je izvor.

"Gradonačelnica ima obavezu zbog iznosa koji prelazi 25.000 KM predložiti Gradskom vijeću Odluku o pokroviteljstvu. Nakon što Vijeće usvoji Odluku, potpisuje se ugovor sa Stageom. Stage je zahtjev dostavio, a isti dan kreće pritisak na Gradsko vijeće da netko drugi bude predlagatelj Odluke o pokroviteljstvu", dodao je. Navodno se sarajevska gradonačelnica oglušila na upozorenja iz Odbora te je na hitnoj sazvanoj sjednici dostavila Vijeću odluku.

"Da bude jasnije, novac koji je namijenjen koncertu je sad na računu Grada kao neutrošen. To jest, navodno će biti prebačen nekom organizatoru koncerta, koji je gradonačelnici po volji", istaknuo je izvor. Navodno je gradonačelnici bilo lakše reći javnosti da je Vijeće izglasalo takvu odluku nego priznati kako joj Cetinski nije po volji. "Ministarstvo kulture ne može tražiti novac nazad jer se u Sporazumu s Gradom o prebacivanju sredstava nisu zaštitili na takav način", kazao je izvor.


Organizator ima elemente za tužbu

Gradonačelnica je te optužbe već prije oštro demantirala. "Grad Sarajevo niti je ugovorio koncert Tonija Cetinskog niti ga otkazuje. Novac koji je doznačen Gradu Sarajevu, a za koje se očekivalo da bude između ostalog namijenjen privatnoj firmi za organizaciju koncerta ne mogu biti i neće biti utrošene zbog nemogućnosti zakonitog i na propisima zasnovanog unosa i utroška istih", rekla je Karić.
"Grad Sarajevo bez transparentnog javnog poziva i propisanih procedura neće i ne želi raspolagati novcem", komentirala je na društvenim mrežama gradonačelnica Sarajeva. Hrvatski pjevač također se osvrnuo na ovaj skandal. "Mislim da organizator ima razloge i elemente za tužbu. Osobno se neću baviti gradonačelnicom ni njenom frendicom influencericom. Imam pametnijeg posla. A Sarajevo i ja ostajemo u još snažnijoj vezi nego ikada ranije i jednom ćemo to i koncertom dokazati", istaknuo je Cetinski.

Ocjenjivati i komentirati mogu samo registrirani članovi. Ako još niste registrirani na portalu Bild.ba, učinite to ovdje. Ako jeste registrirani, prijavite se ovdje.
ANKETA
Podržavate li Milanovićevu kandidaturu?
Da, svakako, on je super
Ne! Ovo je grozno što radi
Ma boli me briga
Kliknite na odgovor za koji želite glasati.