Poznat je uzrok nestanka struje u cijeloj regiji: Bilo je samo pitanje vremena kada će se to dogoditi

FOTO: ILUSTRACIJA

Struja i Wi-Fi mreža bile su u prekidu od oko 13:00 sati.

BILD.BA | 22. LIPNJA 2024. | 10:24
IZVOR: HINA

Čelnici ministarstava energetike Crne Gore i Albanije kao uzrok za nestanak struje u petak u Crnoj Gori, BiH te velikim dijelovima Hrvatske i Albanije naveli su preopterećnost sustava uslijed ekstremno visokih temperatura.

Distribucija električne energije povezana je diljem Balkana te su bez struje u petak iza podneva ostali Crna Gora, BiH, Albanija i veći dio hrvatske obale.

Crnogorski ministar energetike rekao je da je prekid opskrbe uzrokovan naglim povećanjem potrošnje električne energije izazvanim visokim temperaturama i samim toplinskim preopterećenjem sustava.


Ovo se samo čekalo da se dogodi po ovoj vrućini, rekla je Reutersu Gentiana, 24-godišnja studentica u glavnom gradu Crne Gore Podgorici. Temperature su dosegle 40 stupnjeva Celzijevih u cijeloj jugoistočnoj Europi.

Struja i Wi-Fi mreža bile su u prekidu od oko 13:00 sati, rekli su dužnosnici i korisnici društvenih mreža, navodi Reuters. Dobavljači u četiri zemlje rekli su da su počeli obnavljati opskrbu do sredine poslijepodneva i da je struja uglavnom vraćena do večeri.

Na početku nestanka struje kvarovi na semaforima uzrokovali su zastoje u glavnom gradu BiH Sarajevu i gradovima Banja Luci i Mostaru, rekli su Reutersovi izvjestitelji.

Mnogi su ostali bez vode u Podgorici jer su pumpe prestale raditi, izvijestili su mještani. Isključili su se klima uređaji i topio se sladoled u turističkim trgovinama.


VIŠE IZ RUBRIKE:
Ocjenjivati i komentirati mogu samo registrirani članovi. Ako još niste registrirani na portalu Bild.ba, učinite to ovdje. Ako jeste registrirani, prijavite se ovdje.
ANKETA
Očekujete li promjene nakon Lokalnih izbora koji će u BiH biti u listopadu?
Ne, sve će ostati isto
Ma kakve promjene, može samo gore
Očekujem promjenu na bolje
Kliknite na odgovor za koji želite glasati.