Povijesni kvar mreže: Pola Balkana je ostalo bez struje, poznato je što bi mogao biti uzrok

FOTO: PIXABAY

Iz NOSBiH-a napominju da je prije današnjeg incidenta elektroenergetski sustav BiH radio u punom kapacitetu.

BILD.BA | 21. LIPNJA 2024. | 15:44

Neovisni operator sustava u BiH priopćio je da se utvrđuju okolnosti ispada dijela elektroenergetskog sustava BiH, koji se dogodio u petak u 12:25 sati.

Prema prvim informacijama, to se dogodilo zbog problema u prenosnoj mreži u regiji i preopterećenja ključnih 400 kilovoltnih interkonektivnih vodova, što je za posljedicu imalo kaskadno prenošenje poremećaja na EES BiH.
Iz NOSBiH-a navode da se sličan scenarij dogodio četvrtak kada je došlo do problema u EES Grčke, Sjeverne Makedonije, Albanije i Crne Gore.

“Pravovremenom intervencijom operativnog osoblja i lokalizacijom problema na granici sa Crnom Gorom spriječeno je širenje raspada elektroenergetskog sustava BiH. S obzirom na to da se u današnjim okolnostima poremećaj kaskadno prenio i na Hrvatsku sa kojom BiH ima najveći broj interkonektivnih dalekovoda, nije bilo moguće spriječiti raspad elektroenergetskog sustava BiH”, navodi se u priopćenju.Cijela regija je pogođena

Dodaje se da je trenutno cijela regija pogođena kaskadnim ispadom dalekovoda i to BiH, Albanija, Crna Gora, Hrvatska te dio Srbije.

“Vrše se operativni koraci ka postupnom uključenju konzuma i proizvodnih jedinica, energizacijom glavnih 400 kV i 220 kV transformatorskih stanica iz pravca Ugljevika i Tuzle ka Banja Luci, Sarajevu i Mostaru te od Hrvatske ka Mostaru 4, Prijedoru 2, Kaknju, Jablanici. Normalizaciju stanja otežavaju visoki naponi u 400 kV i 220 kV mrži, koji onemogućuju uključenje dalekovoda”, navodi se u priopćenju.

U BiH je izdano crveno upozorenje zbog visokih temperatura: 'Zaštitite sebe i pomozite ugroženima'

Iz NOSBiH-a napominju da je, prije današnjeg incidenta, elektroenergetski sustav BiH, koji je pod konstantnim nadzorom operativnog osoblja NOSBiH-a, radio u punom kapacitetu, sa normalnim pogonskim parametrima ključnih elektroenergetskih objekata u BiH.
VIŠE IZ RUBRIKE:
Ocjenjivati i komentirati mogu samo registrirani članovi. Ako još niste registrirani na portalu Bild.ba, učinite to ovdje. Ako jeste registrirani, prijavite se ovdje.
ANKETA
Očekujete li promjene nakon Lokalnih izbora koji će u BiH biti u listopadu?
Ne, sve će ostati isto
Ma kakve promjene, može samo gore
Očekujem promjenu na bolje
Kliknite na odgovor za koji želite glasati.