Pojačava se hrvatska vojska: Amerikanci donirali Hrvatskoj četiri nove ratne brodice, prve tri stižu tijekom lipnja

ILUSTRACIJA
FOTO: UNSPLASH

Govoreći o ulaganjima u opremanje i modernizaciju Hrvatske vojske, Banožić je istaknuo nabavu dodatnih helikoptera Black Hawk

HINA | 25. TRAVNJA 2023. | 16:46

Ministar obrane Mario Banožić posjetio je danas Zapovjedništvo specijalnih snaga u Delnicama te najavio opremanje te postrojbe s četiri nove brodice za pomorske specijalne operacije, a prve tri brodice trebale bi stići u prvoj polovici ove godine, priopćeno je iz MORH-a.

Ukupna vrijednost nabavke iznosi 6.7 milijuna američkih dolara. Tri brodice, u vrijednosti od 5.1 milijun dolara, nabavljene su putem donacije američke vlade, dok je Ministarstvo obrane prošle godine kupilo jednu brodicu u vrijednosti od 1.6 milijuna dolara, rekao je Banožić tijekom posjeta vojarni "Stožerni brigadir Ante Šaškor" u Delnicama, gdje je bio i načelnik Glavnog stožera Oružanih snaga Robert Hranj.

Tri brodice koje je donirala američka vlada trebale bi biti isporučene u prvoj polovici ove godine, dok se isporuka četvrte brodice, koju je kupio MORH, očekuje u sljedećoj godini, dodao je. Nabava četiriju brodica te komunikacijsko-informacijskog sustava za provedbu specijalnih pomorskih operacija započela je u sklopu Dugoročnoga plana razvoja radi dostizanja zahtjeva NATO saveza.


Govoreći o ulaganjima u opremanje i modernizaciju Hrvatske vojske, Banožić je istaknuo nabavu dodatnih helikoptera Black Hawk, početak opremanja borbenim vozilima pješaštva Bradley, isporuku raketa Mistral 3 i lansera sustava kratkog dometa te uvođenje višenamjenskog borbenog aviona u operativnu uporabu.

"Uz to, Ministarstvo vodi računa o poboljšanju uvjeta života i rada hrvatskih vojnika", naglasio je. U sklopu posjeta izaslanstvo MORH-a položilo je vijence i zapalilo svijeće na spomen-obilježju poginulim pripadnicima Zapovjedništva specijalnih snaga.

VIŠE IZ RUBRIKE:
Ocjenjivati i komentirati mogu samo registrirani članovi. Ako još niste registrirani na portalu Bild.ba, učinite to ovdje. Ako jeste registrirani, prijavite se ovdje.
ANKETA
Kako će Hrvatska proći na Euru?
Osvojit će ga
Bit će u top 4 reprezentacije
Neće napraviti ništa posebno
Kliknite na odgovor za koji želite glasati.