Pogledajte što je Plenković poručio danas nakon sastanka s Borjanom Krišto u Zagrebu

FOTO: HINA

Kada su u pitanju politički odnosi unutar BiH, hrvatski premijer ponovio je da se Zagreb zalaže za politiku jednakosti tri konstitutivna naroda

FENA | 16. VELJAČE 2023. | 13:58

Predsjednik Vlade Republike Hrvatske (RH) Andrej Plenković poručio je kako Hrvatska neće, niti želi graditi fizičke barijere na granici između Hrvatske i Bosne i Hercegovine.

- To osobito govorim u svijetlu zaključaka Europskog vijeća od prošlog tjedna, gdje je otvorena mogućnost podrške financiranju fizičkih barijera na granicama Europske unije i šengenskog prostora. Principijelan i čvrst politički stav Vlade RH-a je da mi niti želimo, niti hoćemo graditi fizičke barijere na granici između ove dvije zemlje, to je naše čvrsto opredjeljenje – poručio je Plenković nakon sastanka s predsjedateljicom Vijeća ministara BiH Borjanom Krišto u Zagrebu.

Dodao je kako hrvatske institucije žele unaprijediti suradnju između policija te raditi na unaprjeđenju tehničkog i tehnološkog aspekta nadzora granice između RH i BiH kako bi se na taj način spriječile nezakonite migracije.


To podrazumijeva i usklađivanje politike viznog režima RH s politikom viznog režima koji postoji na razini Europske unije, kazao je Plenković.

Ponovio je kako se Vlada RH zalaže za nastavak unaprjeđenja dobrosusjedskih i prijateljskih odnosa s BiH u političkom, gospodarskom, kulturnom i svim drugim aspektima.

- Vlada Republike Hrvatske ima snažnu volju pomoći Bosni i Hercegovini da nakon stjecanja statusa kandidata za članstvo u Europskoj uniji ispuni onih nekoliko kriterija koji su na dnevnom redu i Vijeća ministara i drugih institucija, te da se steknu preduvjeti i za što skorije otvaranje pregovora o pristupanju, a to je najbitniji segment približavanja EU-u i to je ono što trenutno rade čak četiri ostale zemlje našeg susjedstva i zaista bismo voljeli da i BiH što prije ulovi taj priključak i krene dalje - kazao je Plenković.

Trgovinska razmjena dosegnula 4 milijarde eura

Na današnjem sastanku Plenković – Krišto dogovoreno je da se u lipnju u Zagrebu održi zajednička sjednica Vijeća ministara BiH i Vlade RH.

- Na dnevnom redu bit će sve teme u našim odnosima kako bismo dali impuls jačanju suradnje. Brojke o gospodarskoj razmjeni nakon pandemije covida-19 ukazuju da je gospodarska razmjena u 2022. dosegnula čak četiri milijarde eura, što je enorman napredak i veliki iskorak u našim gospodarskim odnosima gdje je Hrvatska uz Austriju najvažniji ulagač u BiH. Nastojat ćemo da svi aspekti suradnje, od energetike, preko farmaceutske, prehrambene industrije i svih mogućih resora i sektora budu unaprijeđeni u razdoblju koje je pred nama - kazao je Plenković.

Dodao je kako Vlada RH želi intenzivirati suradnju i u prometu i komunikacijama.

- Znamo da smo otvorili most Svilaj na koridoru Vc, Hrvatska će do sredine 2024. dovršiti i preostalih pet kilometara između Belog Manastira i mađarske granice, a očekujemo da taj koridor koji spaja Budimpeštu, Osijek, Sarajevo i Ploče nastavi graditi i na teritoriju BiH i tako još više poveže naše dvije zemlje - naglasio je hrvatski premijer.

Plenković je istaknuo kako će Hrvatska nastaviti nametati temu BiH u svim europskim institucijama te da će BiH staviti na raspolaganje cjelokupno iskustvo koje postoji u hrvatskoj administraciji, u političkom, ekonomskom i pravnom aspektu, kako bi se europski put BiH ubrzao.

Izborna reforma i jednakost konstitutivnih naroda

Kada su u pitanju politički odnosi unutar BiH, hrvatski premijer ponovio je da se Zagreb zalaže za politiku jednakosti tri konstitutivna naroda i svih drugih građana.

- Želimo da se sukladno dogovoru političkih stranaka koje formiraju vlast na državnoj razini, nastavi proces izborne reforme kako bi u BiH svi konstitutivni narodi, a tu prije svega mislim na Hrvate, imali i pravni okvir poštenih izbora za svoje predstavnike u najvišim tijelima, a tu prije svega mislim na Predsjedništvo BiH, jer ova praksa koju smo gledali u četiri od pet zadnjih ciklusa izbora za Predsjedništvo BiH sigurno ne pridonosi ni povjerenju, ni kvalitetnom funkcioniranju zemlje. Naprotiv, ostavlja tragove, rezerve, ograde i zazore, stoga vjerujem da će ovakav politički dogovor koji je bio i preduvjet daljnje suradnje političkih stranaka na središnjoj razini učiniti korak naprijed. Vjerujemo da će se po uzoru na središnja tijela vlasti isto tako ubrzo formirati i vlada na razini Federacije BiH - kazao je Plenković.

Hrvatski premijer dotaknuo se i problema opskrbe plinom, kazavši kako je Hrvatska spremna pomoći BiH u pogledu opskrbe tim energentom.

- Naš je cilj da se u zajedničkom dogovoru nastave razgovori o projektu Južne interkonekcije, dakle plinifikacije dalje od Dugopolja dokle u Hrvatskoj trenutno postoji plinovod, prema Zagvozdu, Imotskom i Posušju, a na vlastima BiH je da stvore pravne pretpostavke za realizaciju tog projekta kako bismo činjenicu da će Hrvatska kapacitete svog LNG terminala na Krku povećati s 2,9 na 6,1 milijardu kubika mogli staviti u funkciju nama susjednim zemljama. Posebno nam je stalo da BiH od toga ima koristi - poručio je Plenković.

VIŠE IZ RUBRIKE:
Ocjenjivati i komentirati mogu samo registrirani članovi. Ako još niste registrirani na portalu Bild.ba, učinite to ovdje. Ako jeste registrirani, prijavite se ovdje.
ANKETA
Što mislite o Simpsons predictionsu?
Vjerujem u sve to jer je previše slučajnosti
Ma nema od toga ništa
Hmmmmm, štogod pogode ostalo narod doda
Kliknite na odgovor za koji želite glasati.
Ovu stranicu štiti reCAPTCHA. Primjenjuje se Googleova Politika privatnosti i Uvjeti pružanja usluge.