Podignuta optužnica protiv 42 navijača Hajduka zbog izazivanja nereda na odmorištu uz autocestu

FOTO: TOM DUBRAVEC/CROPIX

U sukobu je ozlijeđeno 20 policajaca i 14 osumnjičenika, a četiri navijača su propucana

FENA | 28. OŽUJKA 2023. | 18:02

Općinsko državno odvjetništvo u Velikoj Gorici u utorak je izvijestilo da je 16. ožujka, nakon provedenog istraživanja, podiglo optužnicu optužnicu protiv 42 navijača Hajduka zbog izazivanja nereda na odmorištu Desinec u svibnju prošle godine.

Svi su optuženi za teži oblik kaznenog djela izazivanja nereda za koje zakon predviđa zatvorsku kaznu od šest mjeseci do pet godina.

„Optužnicom se okrivljenike tereti da su počinili navedeno kazneno djelo 21. svibnja 2022., u Donjem Desincu, po povratku iz Zagreba za Split, na autocesti A1, zajedno s maloljetnikom i više nepoznatih osoba, kao pripadnici jedne navijačke skupine”, objavilo je državno odvjetništvo.


Dodaju da je pritom ozlijeđeno dvadeset policajaca te su oštećena četiri službena policijska vozila, kao i inventar benzinske postaje čime je pričinjena točno neutvrđena imovinska šteta, ali veća od 60.000 kuna.

Policija je nakon incidenta izvijestila da je 42 muškarca prijavila zbog izazivanja nereda, dok je tužiteljstvo nakon ispitivanja za sve zatražilo istražni zatvor zbog opasnosti od ponavljanja kaznenog djela.

Riječ je o tada 31 punoljetnom muškarcu i 11 mlađih punoljetnika koji su u skupini od oko 250 do 300 pripadnika Torcide, nakon utakmice s Dinamom u Zagrebu, zaustavili promet na autocesti A1 te potom trčeći krenuli prema benzinskoj postaji gdje su nasrnuli na policajce.

Pritom su na policajce bacali razna aktivirana pirotehnička sredstva, staklene boce, kamenje, iščupane prometne znakove, požarne aparate, kante za smeće i druge predmete.

U sukobu je ozlijeđeno 20 policajaca i 14 osumnjičenika, a četiri navijača su propucana kada je policija upotrijebila vatreno oružje. Oštećena su i četiri službena policijska vozila te inventar benzinske postaje.

Prema pisanju medija, istražitelji kao motiv izgreda navode nezadovoljstvo pripadnika Torcide kojima uprava Dinama nije dopustila ulazak na stadion. Zbog toga su se pripadnici Torcide dogovorili da će izazvati incident na odmorištu autoceste, prenosi Hina.

VIŠE IZ RUBRIKE:
Ocjenjivati i komentirati mogu samo registrirani članovi. Ako još niste registrirani na portalu Bild.ba, učinite to ovdje. Ako jeste registrirani, prijavite se ovdje.
Ovu stranicu štiti reCAPTCHA. Primjenjuje se Googleova Politika privatnosti i Uvjeti pružanja usluge.