Počela zajednička sjednica Vijeća ministara BiH i Vlade RH

Ranije je potvrđeno da Nešić zbog ranije preuzetih obaveza neće prisustvovati zajedničkoj sjednici.

BILD.BA | 20. LIPNJA 2023. | 11:48

Zajednička sjednica Vijeća ministara Bosne i Hercegovine i Vlade Republike Hrvatske održava se danas u Zagrebu. Sjednica je počela u 11:15 sati. Na dnevnom redu je više tema, prenosi Hrvatski Medijski Servis.

Prije sjednice u Banskim dvorima održan je sastanak predsjedateljice Vijeća ministara BiH Borjane Krišto i premijera Hrvatske Andreja Plenkovića.

“Partnerstvo sa Hrvatskom je od vitalne važnosti za BiH i njenu budućnost”, poručila je Krišto.


Vijeće ministara BiH je na sjednici 14. lipnja razmotrilo i usuglasilo Prijedlog materijala za razmatranje na zajedničkoj sjednici Vlade Republike Hrvatske i Vijeća ministara BiH.

Prijedlog sadrži točke dnevnog reda iz osam oblasti, i to: Suradnja i pomoć Bosni i Hercegovini u procesu pristupanja Europskoj uniji te prekogranična i razvojna suradnja; Obrana, financije, poljoprivreda, prostorno uređenje; Vanjska politika; Infrastrukturni projekti; Upravljanje granicama, migracijama i civilna zaštita; Zaštita okoliša; Znanost, obrazovanje, kultura i sport te Rad, socijalna zaštita, zdravstvo i mladi.

Pitanje Trgovske gore bit će uvršteno u dnevni red zajedničke sjednice, neslužbeno saznaje Srna.

Ministar vanjske trgovine i ekonomskih odnosa u Vijeću ministar Staša Košarac rekao je prethodno da neće prisustvovati sjednici ako na dnevnom redu ne bude točka koja se odnosi na problematiku izgradnje spornog odlagališta na Trgovskoj gori.

“Trgovska gora je gorući problem i ne može biti u nekim točkama razno, na zapećku ili da se o tome nikako ne raspravlja. Ne! Ja u tome ne želim sudjelovati. Problem odlagališta na Trgovskoj gori mora biti posebna točka u vrhu dnevnog reda! Imamo obvezu prema 250.000 ljudi, kao i adekvatne odluke u institucijama na svim razinama vlasti u BiH o neprihvatljivosti izgradnje odlagališta. To se mora poštovati”, naveo je Košarac sinoć na “Instagramu”.

Ministar sigurnosti u Vijeću ministara Nenad Nešić izjavio je da, ukoliko “Trgovska gora” ne bude na dnevnom redu na zajedničkoj sjednici Vlade Hrvatske i Vijeća ministara, ministarstva iz Republike Srpske ne trebaju sudjelovati na njoj. Došlo je vrijeme da vodimo računa o svojim i interesima naših građana”, naveo je Nešić na “Instagramu”.

Ranije je potvrđeno da Nešić zbog ranije preuzetih obaveza neće prisustvovati zajedničkoj sjednici.

VIŠE IZ RUBRIKE:
Ocjenjivati i komentirati mogu samo registrirani članovi. Ako još niste registrirani na portalu Bild.ba, učinite to ovdje. Ako jeste registrirani, prijavite se ovdje.
ANKETA
Kako će Hrvatska proći na Euru?
Osvojit će ga
Bit će u top 4 reprezentacije
Neće napraviti ništa posebno
Kliknite na odgovor za koji želite glasati.