Plenković: Zatražili smo od grčkih vlasti sigurnost za naše državljane u pritvoru

FOTO: FENA

Premijer Andrej Plenković osvrnuo se i na posjet Ateni gdje je sudjelovao na neformalnom susretu lidera.

BILD.BA | 24. KOLOVOZA 2023. | 14:53

Premijer Andrej Plenković u četvrtak je rekao da napori za smanjivanje inflacije zahtijevaju punu odgovornost i solidarnost svi aktera, pa i nadzor i pritisk na one koji dižu cijene neopravdano, a da će Vlada i dalje razmatrati sve mogućnosti kako bi se inflacija i dalje smanjivala.

Osvrnuvši se u uvodu sjednice Vlade na inflaciju, Plenković je ustvrdio da krizne mjere Vlade kojima je među ostalim ograničen rast cijena energenata, doprinosi usporavanju inflacije već sedam mjeseci zaredom, a Vlada želi da se taj trend i dalje nastavi, pa stoga nije prihvatljivo da se dižu cijene koje nemaju veze s toškovima ili rastom cijena inputa, piše HRT.

- Napori za smanjivanje inflacije zahtijevaju punu odgovornost i solidarnost svih aktera, pa i nadzor i pritisak u konačnici na one koji dižu cijene neopravdano. Vlada će i dalje razmatrati sve mogućnosti kako bi se smanjivala inflaciju, koja je u ovom trenutku nešto viša od sedam psoto, kazao je Plenković.


Podsjetimo, stopa inflacije u Hrvatskoj mjerena indeksom potrošačkih cijena usporila je u srpnju na 7,3 posto na godišnjoj razini, prema drugoj procjeni Državnog zavoda za statistiku.

Osuda huliganizma i nasilja

Premijer Andrej Plenković osvrnuo se i na posjet Ateni gdje je sudjelovao na neformalnom susretu lidera.

- Mi smo taj posjet iskoristili vezano za pritvorene hrvatske državljane. Još jednom smo osudili nasilje i huliganizam, izrazili željenje zbog gubitka života grčkog navijača. Izjavama u grčkim medijima, ja bih rekao, potpuno reetablirali odnose Hrvatske i Grčke na razinu kakvu smo njegovali i nastojali uspostaviti u našem mandatu. To je sve bilo jako dobro primljeno.

- Zatražili smo od grčkih vlasti sigurnost za naše državljane u pritvoru, tražili smo također brz i učinkovit proces, za one za koje neće biti okrenut kazneni postupak zatražili smo deportaciju u Hrvatsku i izrazili spremnost za poduzimanje svih potrebnih mjera opreza i nadzora u slučaju da se Grčka odluči naše državljane vratiti u Hrvatsku dok traje postupak u Grčkoj, rekao je premijer.

- Mislim da smo naišli na visok stupanj razumijevanja od strane izvršne vlasti u Grčkoj. Hrvatska poštuje neovisnost grčkih pravosudnih tijela. Napravili smo napor koji je primjeren skrbi i ustavnoj i zakonskoj obvezi hrvatske države da brine o svojim državljanima gdjegod da jesu, dodao je Plenković.

- Politika Vlade, suprotno onome što neki žele inputirati, je konzistentna, jasna, uvijek na tragu brige o hrvatskim državljanima, ali isto tako jasne osude nasilja i huliganizma, istaknuo je.
Najavio je da će Vlada danas donijeti novu odluku o paketu vojne pomoći Ukrajini, čime će ukupna hrvatska pomoć Ukrajini biti oko 256 milijuna eura.

- Riječ je o značajnoj donaciji koja predstavlja potporu ukrajinskom narodu i vojsci u otporu ruskoj agresiji, koja je osim velikih razaranja i žrtava utjecala i na globalne prilike.

VIŠE IZ RUBRIKE:
Ocjenjivati i komentirati mogu samo registrirani članovi. Ako još niste registrirani na portalu Bild.ba, učinite to ovdje. Ako jeste registrirani, prijavite se ovdje.
ANKETA
Kako će Hrvatska proći na Euru?
Osvojit će ga
Bit će u top 4 reprezentacije
Neće napraviti ništa posebno
Kliknite na odgovor za koji želite glasati.