Plenković tvrdi: 'Ovo je ključni uvjet za napredak BiH i Srbije prema članstvu u Europskoj uniji'

FOTO: HINA

Plenković je rekao kako brojni državljani trećih zemalja „dođu na aerodrom kao turisti, a nakon toga su ilegalni migranti.

BILD.BA | 23. SVIBNJA 2024. | 17:27
IZVOR: HINA

Usklađivanje viznog režima Srbije i BiH s viznim režimom Europske unije smanjio bi pritisak ilegalnih migracija na Hrvatsku i to je jedan od ključnih uvjeta za napredak tih dviju zemalja prema članstvu u EU, rekao je u četvrtak premijer Andrej Plenković.

Premijer je u četvrtak posjetio postaju granične policije Cetingrad i policijske službenike koji nadziru i štite državnu granicu.

Tamo je naglasio da bi jedan od „glavnih elemenata” koji bi smanjio pritisak ilegalnih migracija na Hrvatsku bilo usklađivanje Hrvatskoj susjednih država, prvenstveno Bosne i Hercegovine i Srbije, s viznim režimom Europske unije.Ovog problema je svjesna i većina partnera u EU-u

Plenković je rekao kako brojni državljani trećih zemalja „dođu na aerodrom kao turisti, a nakon toga su ilegalni migranti koji kroz zelenu granicu, uz pomoć krijumčara, nastoje ući u druge zemlje”.

Radić demantirao glasine o raskolu u vrhu DP-a: 'Nitko neće uspjeti posvađati mene i Penavu'

Stoga je politika usklađivanja viznog režima „jedan od ključnih uvjeta za napredak tih zemalja prema članstvu u Europskoj uniji”, kazao je premijer.

Naglasio je da je toga svjesna i „velika većina partnera u EU-u”, kao i Europska komisija, te da nema „nijedne prigode kad se raspravlja o zaštiti granica” da predstavnici Hrvatske ne naglase nužnost tog usklađivanja.VIŠE IZ RUBRIKE:
Ocjenjivati i komentirati mogu samo registrirani članovi. Ako još niste registrirani na portalu Bild.ba, učinite to ovdje. Ako jeste registrirani, prijavite se ovdje.
ANKETA
Kako će Hrvatska proći na Euru?
Osvojit će ga
Bit će u top 4 reprezentacije
Neće napraviti ništa posebno
Kliknite na odgovor za koji želite glasati.