Plenković najavio unutarstranačke izbore: Evo tko se sve želi kandidirati

FOTO: AMER KAJMOVIĆ

Cijeli tim kojeg su, kaže, nazvali 2020. 'Odvažno za Hrvatsku' ide u obnavljanje svog mandata.

BILD.BA | 10. LIPNJA 2024. | 19:18
IZVOR: HINA

Predsjednik Vlade i HDZ-a Andrej Plenković ponovio je u ponedjeljak kako je šest HDZ-ovih mandata na europskim izborima 'sjajan, pobjednički i uvjerljiv rezultat' te je najavio za 13. srpnja neposredne unutarstranačke izbore za predsjednika, zamjenika i četiri potpredsjednika stranke.

Plenković je to najavio nakon sjednice Predsjedništva i Nacionalnog odbora stanke u Westinu.

"Mi smo zadnji puta na te dužnosti izabrani u ožujku 2020.. Budući da smo na Saboru stranke u listopadu 2022. odlučili da mandati izabranih članova najužeg vodstva stranke, naš šestero se bira neposredno glasovima svih članica i članova, traju šest mjeseci nakon zadnjeg mogućeg roka za održavanje izbora za Hrvatski sabor, dakle teoretski to je moglo biti do ožujka 2025., budući da su izbori za Sabor održani, a sredinom srpnja meni će biti točno osam godina otkako sam prvi puta izabran za predsjednika HDZ-a, odlučili smo da naše mandate stavimo na realan okvir, tako da to bude približno četiri godine, odnosno meni dva puta po četiri godine jer idemo po treći mandat," pojasnio je Plenković.


Cijeli tim kojeg su, kaže, nazvali 2020. 'Odvažno za Hrvatsku' ide u obnavljanje svog mandata na neposrednim izborima koji se održavaju za nešto više od mjesec dana.

"Nakon konzultacija, i zamjenik predsjednika HDZ Tomo Medved, i Zdravka Bušić želi ponovo biti potpredsjednica stranke, i Ivan Anušić, i Branko Bačić, i Oleg Butković, a i ja ću se kandidirati", poručio je.


Komentirao je odluku Peđe Grbina

Dodao je i kako je vidio u vijestima da čelnik SDP-a Peđa Grbin neće ići u nove izbore za predsjednika SDP-a. "Tako da čekamo u našem tom vremenu velikog povjerenja članica i članova HDZ-a, četvrtog predsjednika ili predsjednicu SDP-a", ustvrdio je Plenković.

Peđa Grbin donio odluku o kojoj priča cijela Hrvatska: 'Više neću biti predsjednik SDP-a'

Na pitanje očekuje li protukandidate na tim izborima uzvratio je da se, nakon današnje odluke koja će biti obznanjena svim članovima i stranačkim tijelima, 'tkogod želi može kandidirati' jer je HDZ demokratska stranka.

"Postoji određeni broj potpisa koji se treba prikupiti za kandidature. Tkogod želi, može se kandidirati. Mi koji smo bili tim 'Odvažno' iz 2020. idemo u epizodu 'Odvažno 2', pa ćemo se kandidirati svi zajedno, jer ako pobjeđujemo, a pobjeđujemo, onda ne mijenjamo ekipu", poručio je Plenković.VIŠE IZ RUBRIKE:
Ocjenjivati i komentirati mogu samo registrirani članovi. Ako još niste registrirani na portalu Bild.ba, učinite to ovdje. Ako jeste registrirani, prijavite se ovdje.
ANKETA
Kako će Hrvatska proći na Euru?
Osvojit će ga
Bit će u top 4 reprezentacije
Neće napraviti ništa posebno
Kliknite na odgovor za koji želite glasati.