Plenković: Hrvatska pristupila registru štete za Ukrajinu, nastavlja biti solidarna

Šefovi država i vlada članica Vijeća Europe usvojili su deklaraciju po završetku samita

FENA | 17. SVIBNJA 2023. | 14:09

Hrvatska je pristupila registru štete za Ukrajinu i nastavlja biti snažno solidarna s tom zemljom u jeku ruske agresije, rekao je u srijedu hrvatski premijer Andrej Plenković na samitu Vijeća Europe na Islandu

Hrvatska je jučer potpisala registar štete, pravni instrumentkojim će se pronaći načini da se kompenziraju ratne štete Ukrajini, rekao je hrvatski premijer.

"Temeljne vrijednosti su napadnute. Sloboda je napadnuta. Demokracija je napadnuta. Ruska agresija na Ukrajinu nekako nas je sve probudilaiz mira u kojemu je cijela Europa uživala desetljećima nakon Drugog svjetskog rata, kao i agresije u vrijeme Miloševićeva režima u zemljama bivšeJugoslavije, uključujući Hrvatsku", rekao je Plenković u obraćanjuna sastanku na vrhu Vijeća Europe, organizacije u kojoj je bila i Rusija do prošle godine.


Pravni instrument, koje je osnovaloVijeće Europe od 46 zemalja, do srijede ujutro je potpisalo 40 zemalja, uključujući Sjedinjene Države i sve ostale zemlje skupine G7, dok tri zemlje dovršavaju svoju internu proceduru kako bi učinile isto, rekla je u srijedu glavna tajnica Vijeća Europe Marija Pejčinović Burić.

Šefovi država i vlada članica Vijeća Europe usvojili su deklaraciju po završetku samita, javlja Hina.

"Deklaracija ima glavnu poruku - ujedinjeni oko zajedničkih vrijednosti i ujedinjeni u solidarnosti i podršci Ukrajini", rekao je Plenković novinarima nakon samita.

Ovo je tek četvrti sastanak na vrhu Vijeća Europe od osnivanja te organizacije.

"Ova organizacija se vrlo smišljeno sastaje na višoj razini tek kada se skupi dovoljna količina, možemo reći sadržaja da bi ga na određeni način prihvatili lideri zemalja", rekao je Plenković.

Hrvatska je postala punopravna članica Vijeća Europe6. studenoga 1996. godine. Plenković se na samitu prisjetioda je bio dio tima koji je radio na ulasku Hrvatske u VijećeEurope, dok je bivša ministrica vanjskih poslova Marija Pejčinović Burić u njegovoj prvoj vladi danas glavna tajnica te paneuropske organizacije.

VIŠE IZ RUBRIKE:
Ocjenjivati i komentirati mogu samo registrirani članovi. Ako još niste registrirani na portalu Bild.ba, učinite to ovdje. Ako jeste registrirani, prijavite se ovdje.
ANKETA
Očekujete li promjene nakon Lokalnih izbora koji će u BiH biti u listopadu?
Ne, sve će ostati isto
Ma kakve promjene, može samo gore
Očekujem promjenu na bolje
Kliknite na odgovor za koji želite glasati.