Plenković: Čast nam je raditi za Hrvatsku, podići ćemo prosječnu razvijenost

Vladin program je sinteza političkih programa stranaka koje su dio većine, a među ciljevima su podizanje plaća i broja zaposlenih

BILD.BA | 20. SVIBNJA 2024. | 13:13

Hrvatski premijer Andrej Plenković istaknuo je u ponedjeljak, na početku prve sjednice hrvatske Vlade u svom trećem mandatu, da je njegovoj Vladi velika čast još jednom raditi za Hrvatsku i za iduće četiri godine najavio podizanje prosječne razvijenosti, mirovina i socijalnih davanja.

"Program Vlade je sadržajan, realan, ambiciozan i kvalitetan u pogledu zajedničkih ciljeva za Hrvatsku, hrvatski narod, gospodarstvo i sve naše sugrađane", rekao je hrvatski premijer u uvodnom obraćanju.

Uspješna, vitalna, pravedna, održiva i suverena Hrvatska - pet je prioriteta u četverogodišnjem programu nove Vlade u kojoj su tri ministarstva - poljoprivreda, demografija i gospodarstvo - pripala HDZ-ovu koalicijskom partneru DP-u.


"Želimo kroz četiri godine prosječnu razvijenost Hrvatske podići na 80 do 82 posto prosječne razvijenosti EU-a i stvoriti preduvjete za daljnji rast kreditnog rejtinga", naglasio je Plenković.

Vladin program je sinteza političkih programa stranaka koje su dio većine, a među ciljevima su podizanje plaća i broja zaposlenih te veće mirovine, naknade za novorođenčad, roditeljske i socijalne naknade.

Osvrnuvši se na protekle parlamentarne izbore, Plenković je ocijenio da su zbog protuustavnog ponašanja predsjednika Republike Zorana Milanovića i nekih oporebenih stranaka bili na rubu regularnosti.

"Većina hrvatskih građana podržala je smjer zemlje upravo onakav kakav smo mi željeli, politiku koju smo vodili i dali su nam povjerenje da nastavimo raditi i provoditi naš program", rekao je Plenković.

Poručio je da od svih članova Vlade, kao i dosad, očekuje maksimalan angažman i trud u ostvarivanju programa, gospodarskog rasta i očuvanja socijalne kohezije.

Na sjednici su prvi put sudjelovali ministri iz redova DP-a - Josip Dabro, Ivan Šipić i Ante Šušnjar te HDZ-ov Tonči Glavina. Ministarstva su preuzeli jutros te su svi poručili da su spremni za nove izazove.

"Povjerenje itekako obavezuje", rekao je Plenković zahvalivši većini u Saboru koja im je dala povjerenje i dodao: "Velika nam je čast još jednom raditi za Hrvatsku."

Nova hrvatska Vlada ima 18 umjesto dosadašnjih 16 ministarstava, a ustrojena su dva nova ministarstva – demografije i useljeništva, te zaštite okoliša i zelene tranzicije.

Neka ministarstva su promijenila naziv, a riječ je o Ministarstvu pravosuđa, uprave i digitalne transformacije, Ministarstvu znanosti, obrazovanja i mladih te Ministarstvu poljoprivrede, šumarstva i ribarstva


VIŠE IZ RUBRIKE:
VIŠE NA TEMU:
Ocjenjivati i komentirati mogu samo registrirani članovi. Ako još niste registrirani na portalu Bild.ba, učinite to ovdje. Ako jeste registrirani, prijavite se ovdje.
ANKETA
Kako će Hrvatska proći na Euru?
Osvojit će ga
Bit će u top 4 reprezentacije
Neće napraviti ništa posebno
Kliknite na odgovor za koji želite glasati.