Plenki se zabrinuo zbog propucavanja Tukijevog auta, evo što je rekao

FOTO: PIXSELL

Na novinarsku primjedbu da se u javnosti već pojavila tumačenja da je cijeli slučaj lažan, hrvatski premijer je ostao začuđen te najprije pitao tko kaže da je fake.

FENA | 23. OŽUJKA 2024. | 16:23

Hrvatski premijer Andrej Plenković u subotu je izrazito zabrinjavajućom ocijenio propucavanje automobila novog glavnog državnog odvjetnika Ivana Turudića, poručivši da treba pričekati rezultate policijske istrage, te odbacujući tvrdnje da je cijeli slučaj lažan.

"To je izrazito zabrinjavajuća činjenica, ono što je sad jasno, nakon što je Turudić očito sam primijetio da ima neka oštećenja na vozilu - u servisu gdje vodi auto na servis našli su mu dva zrna od metka. Prema tome, netko je pucao u njegov auto", rekao je Plenković u emisiji Hrvatskoga radija "Intervju tjedna", prenosi Hina.

Koliko mu je poznato, dodao je, policija trenutno radi očevid i nakon toga će izaći sa nekim zaključcima.


"Treba pričekati da vidimo što i kako se stvarno dogodilo. Međutim izrazito je zabrinjavajuće da je na budućeg glavnog državnog odvjetnika i na njegov auto očito pucano", rekao je.

Na novinarsku primjedbu da se u javnosti već pojavila tumačenja da je cijeli slučaj lažan, hrvatski premijer je ostao začuđen te najprije pitao tko kaže da je fake.

"Ima i toga?", upitao je te na potvrdni odgovor prokomentirao: "A ništa, onda je fake. Ako je fake, onda je fake. Dva zrna u autu – ništa. To govore vjerojatno oni isti koji su ovdje prije tri i pol godine relativizirali napad Bezuka na Banske dvore, na pucanje na hrvatskog policajca Oskara Fijurija".

Premijer ističe kako nije dobro da se relativiziraju takve ozbiljne situacije, te podsjeća da je jedan od Turudićevih prethodnika, Dinko Cvitan, i nakon što je prestao obnašati dužnost glavnog državnog odvjetnika, imao osiguranje više od četiri godine i vozio se u blindiranom autu.

"Tako da ovakvim stvarima treba pristupati ozbiljno. Govor mržnje koji sije najprije Milanović u hrvatskom političkom prostoru najčešće dovodi onda do prevođenja tih poruka na različitim razinama. Neki pucaju, a neki viču, dobacuju ljudima, vrijeđaju. Sve je to dio te snižene političke kulture kojoj svjedočimo zadnjih četiri i pol godine. Tu je uzrok svega", ocijenio je Plenković.

Novinarka ga je potom upitala bili se što promijenilo povlačenjem Turudića s mjesta glavnog državnog odvjetnika, na što je premijer ponovno upitao "kako to misli" te dodao kako nije na njemu da uopće odgovara na to pitanje, "niti vidi da je to na dnevnom redu".

"Pa ne znam. Moram priznati da sam začuđen s takvim pitanjem. Mislim da je puno ozbiljnije pitanje možemo li provesti vrlo detaljnu istragu tko je gdje i kako pucao i zašto i zbog čega je to došlo. To je pravo pitanje", dodao je.

čaj prijavio policiji, navodi dnevnik.

Izbor Ivan Turudić na mjesto glavnog državnog odvjetnika izazvao je žestok sukob vladajućeg HDZ-a i hrvatske oporbe.

Predsjednik RH Zoran Milanović bio je protiv njegovog imenovanja zbog toga što se Turudić tri puta sastajao sa Zdravkom Mamićem dok je Mamić bio pod SOA-inim tajnim mjerama praćenja.

U javnosti su se također pojavile poruke koje je Turudić razmjenjivao s bivšom gradonačelnicom Knina Josipom Rimac, kojoj se sudi zbog korupcije.

Neke oporbene stranke organizirale su i prosvjedna okupljanja, no HDZ-ova većina u Hrvatskom saboru na kraju je ipak izabrala Turudića za glavnog državnog odvjetnika

VIŠE IZ RUBRIKE:
VIŠE NA TEMU:
Ocjenjivati i komentirati mogu samo registrirani članovi. Ako još niste registrirani na portalu Bild.ba, učinite to ovdje. Ako jeste registrirani, prijavite se ovdje.
ANKETA
Očekujete li promjene nakon Lokalnih izbora koji će u BiH biti u listopadu?
Ne, sve će ostati isto
Ma kakve promjene, može samo gore
Očekujem promjenu na bolje
Kliknite na odgovor za koji želite glasati.