Papa iznenadio vjernike jer na misi nije radio nešto što je stoljećima u tradiciji

FOTO: REUTERS

Papa je na današnjoj misi u posljednji tren preskočio čitanje homilije

HINA | 24. OŽUJKA 2024. | 17:16

Papa Franjo je osudio napad na koncertnu dvorani u blizini Moskve kao "podli" čin koji vrijeđa Boga, rekavši da su njegove molitve upućene žrtvama.

"Molitve upućujem žrtvama podlog terorističkog napada u Moskvi, neka ih Gospodin uvede u svoj mir, utješi obitelji i preobrazi srca onih koji čine takve neljudske radnje koje vrijeđaju Boga", rekao je Papa na Trgu sv. Petra nakon mise u povodu Cvjetnice, prvog dana Velikoga tjedna kojise u Katoličkoj crkvi slavi kao spomen na Isusov svečani ulazak u Jeruzalem, kada ga je narod pozdravljao palminim i maslinovim grančicama.

Papa je na današnjoj misi u posljednji tren preskočio čitanje homilije za desetke tisuća vjernika na Trgu sv. Petra, ali je nastavio voditibogoslužje. Homilija, kojom se tumače biblijski tekstovi u liturgijama, u kršćanskoj liturgiji obvezna je od 4. stoljeća, a korijen vuče iz judaističke prakse tumačenja Tore -Petoknjižja.


Posljednjih tjedana Papa se muči s bronhitisom i gripom te je zadužio svog pomoćnika da umjesto njega čita obraćanja vjernicima, no ove nedjelje njegov pripremljeni tekst nije pročitan. Reuters navodi da je vrlo neobično da Papa potpuno preskoči homiliju na tako važan događaj kao što je Cvjetnica.

Vatikan još nije ponudio objašnjenje za izostavljanje homilije, a televizijski prijenos je na nekoliko minuta prikazivao vjernike umjesto Franje. Vatikanski radio je potom objavio da je Papa odlučio da neće čitati homiliju, ali je nastavio voditi bogoslužje čitajući dijelove mise.

Kardinali, svećenici i biskupi su sudjelovali u bogoslužju na kojemse, prema Bibliji, komemorira Isusov ulazak u Jeruzalem, nekoliko dana prije nego je izdan te mu je suđeno da bi naposljetku bio pogubljen razapinjanjemna križ.

Crkveni poglavari i vjernici su držali u rukama palmine i maslinove grančice na bogoslužju koji je označio početak Velikog tjedna, uvoda u Uskrs koji kršćani smatraju svojim najvećim blagdanom. Papa je danas u vođenju bogoslužja sjedio pokraj oltara zbog bolova u koljenima, ali su mu pomagali kardinali. Nakon mise je izrekao tjedni, nedjeljni Angelus i udijelio blagoslov.

VIŠE IZ RUBRIKE:
Ocjenjivati i komentirati mogu samo registrirani članovi. Ako još niste registrirani na portalu Bild.ba, učinite to ovdje. Ako jeste registrirani, prijavite se ovdje.
ANKETA
Podržavate li Milanovićevu kandidaturu?
Da, svakako, on je super
Ne! Ovo je grozno što radi
Ma boli me briga
Kliknite na odgovor za koji želite glasati.